Liberalul Bogdan Ghelbere, secretar general adjunct al Guvernului, militează pentru branșarea populației la Colterm, compania de termoficare a Timișoarei care se află în insolvență. El spune că societatea a încheiat un contract cu Romgaz și are asigurată furnizarea gazului pentru iarna viitoare.
„Există un contract semnat între cei de la Colterm și cei de la Romgaz, prin care, pe parcursul verii se face înmagazinarea, iar din 1 noiembrie – furnizarea de către Romgaz a gazului. Deci pentru iarna care vine, gazul în Timișoara este asigurat producătorului de energie termică. Prețul este 250 de lei, nu există diferențe de preț nici între Timișoara, Iași, sunt reglementate prin ordonanță.”, a declarat Bogdan Ghelbere într-o conferință de presă.
În context, Ghelbere le transmite un mesaj timișorenilor, deși admite că nu se află în aceeași situație cu ei.
CITEȘTE ȘI: „Noua sancțiune dată Colterm poate să conducă la un eventual faliment al societății”
„Vă spun foarte serios, ca om care nu are termoficare acasă din cauză că nu există rețea de termoficare în Freidorf unde stau eu, comparativ cu centralele de apartament și cu prețul gazelor, cea mai ieftină, bună, ecologică soluție o reprezintă termoficarea centralizată care trebuie să fie păstrată, eficientizată, să crească randamentul, astfel încât într-un viitor nu foarte îndepărtat și știu ce spun, marea majoritate a locuitorilor să fie conectați la termoficare. Ați citit în presă că se pregătește și se va întâmpla ca în curând centralele de apartament să fie taxate suplimentar, deci un cost în plus pentru cei care au centrale proprii. Cu o eficientizare a Coltermului, a producției de energie termică, soluția viitoare o reprezintă încălzirea centralizată. De aceea, am fost destul de întristat când am văzut că în planurile de dezvoltare ale zonei nord a orașului, cei de la administrația Primăriei Timișoara au luat în calcul doar dezvoltarea rețelei de gaz pentru un viitor furnizor EON care este în clipa de față, spre exemplu. Eu cred că dezvoltarea viitoare a orașului trebuie să țină cont și de dezvoltarea rețelei de termoficare.”, a mai spus Bogdan Ghelbere.
Tot el a anunțat că marți va fi semnat contractul de proiectare pentru branșarea Colterm direct la conducta Transgaz prin prelungirea respectivei conducte până în curtea societății de termoficare.
„Gândiți-vă că este vorba de 100-200 m de țeavă, de conductă care va lega Coltermul direct la rețeaua operatorului. Conectarea directă la rețeaua Transgazului înseamnă o economie. În clipa de față, pe lângă costul gazului, se mai plătește și un cost distribuitorului, în cazul de față DelgazGrid. În luna iunie se eliberează autorizația de construcție și pentru acest inel, și pentru conducta de Deta. (…) Va reduce cam cu 10% costurile pe care producătorul de energie termică, Colterm în speță, le va plăti pentru combustibil, pentru gaz.”, a concluzionat liberalul.