Un secol de la prima lege a paşapoartelor

Data de 19 martie este una de referinţă în evoluţia paşaportului românesc. În 1912 regele Carol I a promulgat prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită Lege asupra paspoartelor. Momentul a fost marcat astăzi la prefectura Caraş-Severin printr-o conferinţă de presă susţină de comisarul-şef Dorin Mircea Panete, şeful Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea Şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.

Deşi termenul de paşaport, prin care se înţelegea un document de călătorie în baza căruia cetăţenii români puteau circula peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic, apare pentru prima dată reglementat în anul 1830 în Moldova, respectiv 1831 în Ţara Românească, o lege a paşapoatelor va apărea abia opt decenii mai târziu.

Regele Carol I este cel care promulgă la 19 martie 1912 Legea asupra paspoartelor. Eliberate de Ministerul de Interne şi de prefecţii de judeţe, „paspoartele” erau emise în numele regelui, aveau formatul unei cărţi mici, de dimensiunile 9cm pe 13 cm şi erau compuse din 20 de pagini. Potrivit aceleiaşi legi, termenul de valabilitate al paşapoartelor era de 12, şase sau trei luni, iar taxele care se percepeau pentru eliberare variau între zece, cinci, respectiv trei lei. „Şi în Caraş-Severin s-au eliberat în acea perioadă permise de mic trafic locuitorilor din zona de frontieră, valabile pe un an, în cursul căruia nu se puteau efectua mai mult de 12 călătorii”, a precizat cms. Dorin Mircea Panete, şeful Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea Şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.

Noi tipuri de paşapoarte s-au introdus după cel de-al doilea război mondial, conforme cu forma de guvernământ specifică fiecărei perioade. Schimbările politice şi sociale survenite odată cu proclamarea în 1947 a Republicii Populare Române au determinat introducerea în circulaţie a altor paşapoarte, pe care figura noua denumire a statului şi un nou însemn heraldic. „La data la care aniversăm centenarul primei legi referitoare a paşapoartelor suntem în măsură să afirmăm cu fermitate şi responsabilirare că, împreună cu sprijinul integratorului sistemului de emitere a paşapotului simplu electronic, Compania Naţională Imprimeria Naţională S.A., putem face faţă oricăror provocări care vor fi lansate pe linia documentelor de călătorie”, a mai spus cms. Dorin Mircea Panete.

Acesta a mai precizat că la nivelul judeţului Caraş-Severin nu sunt probleme la regimul paşapoarte, numărul persoanelor care au interdicţie pentru obţinerea actului este foarte mic. De asemenea, şeful SPCPEEPS a ţinut să menţioneze că taxa de eliberare a unui paşaport, în valoare de 275, este destul de mare, mai ales în cazul minorilor cu vârsta sub şase ani, pentru care documentul este valabil doar trei ani, şi nu cinci.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/