Se evaluează primele pagube produse de secetă în Caraș-Severin!

grau

Deși în multe zone din România se vorbește deja de săptămâni bune despre culturile afectate de seceta pedologică, județul nostru stă bine la acest capitol, susțin reprezentanții Direcției Județene Agricole Caraș-Severin. Cu toate acestea, au fost depuse deja cereri de evaluare a pagubelor create de secetă.

Cinci cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă au fost depuse la Direcția Județeană Agricolă Caraș-Severin zilele acestea. Sunt primele solicitări de acest gen, susțin specialiștii DAJ, iar suprafețele vizate nu depășesc 50 de hectare. Cererile vin din partea fermierilor din Măureni, pe a căror suprafețe au fost însămânțate în primăvară culturi de soia, porumb, lucernă, trifoi și plante de nutreț.

Pentru cinci suprafețe foarte mici am primit solicitare de evaluare a pagubelor, deci nu vorbim despre firmele mari, ci despre producători mici. Am luat legătura cu Instituția Prefectului, urmând ca prin ordinul emis de domnul prefect să se constituie o comisie care să se deplaseze în teren și să vadă cum se prezintă mai exact situația la fața locului. Solicitările primite sunt din partea unității administrativ-teritoriale Măureni, acolo unde fermierii au depus cererile, iar suprafețele nu sunt foarte mari, dacă sunt 50 de hectare până acum. Deci, momentan, nu putem spune că este secetă pedologică în Caraș-Severin. Rămâne de văzut ce urmează de acum înainte, dacă vor apărea solicitări și din partea firmelor mari, deși noi ținem legătura cu acestea și nu păreau a avea probleme.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Adina Bâte, directorul adjunct al Direcției Agricole Caraș-Severin.

Potrivit Ministerului Agriculturii, termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică – este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea soarelui).

Județul Caraș-Severin are o suprafață arabilă de 129.999 de hectare, din care cea mai mare suprafață este ocupată  cu grâu (21.035 de hectare) și porumb (19.416 de hectare).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/