Agricultura anului 2020 este într-o mare măsură compromisă! O spune Nicolae Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș. În a doua jumătate a lunii mai s-a sesizat o scădere cu 50%, în special la culturile de păioase, iar pronosticurile pentru întreg anul nu sunt deloc favorabile. Cauza: seceta, care dacă va continua, va produce pagube şi mai mari.
Seceta pare să fie pricipalul inamic al agriculturii în acest an. În judeţul Timiş agricultorii şi-au făcut pe deplin treaba, atât în toamnă la semănat, cât şi primăvara la întreţinerea culturilor. Însă împotriva barierelor naturii nu te poţi pune.
„Culturile de primăvară, porumbul şi floarea soarelui, sunt şi ele afectate de secetă. Sunt parcele nerăsărite, slab răsărite, altele răsărite neuniform. Unele dintre ele, dacă nu plouă, vor fi întoarse, adică semănat altceva. Lucrurile nu sunt roz din acest punct de vedere. Dacă se va continua cu această lipsă de apă, pagubele vor fi şi mai mari, deoarece nu se umple bobul de la grâu, boabele vor rămâne secii. Și așa sunt puţine, pentru că, din cauza lipsei de apă, plantele nu au crescut în talie, spicul s-a format greu, cu un număr de boabe mult mai mic. Seceta este COVID pentru agricultură în acest an.”, a precizat Nicolae Oprea.
Nici sectorul zootehnic nu este ocolit. Aici începe să se simtă o diminuare a producţiei de lapte atât la oi, cât şi la vaci, iar păşunile sunt aproape uscate. În ceea ce priveşte cheltuiala fermierilor, aceasta va fi mult mai mare cu hrana animalelor, astfel încât nu ar trebui să ne mire o creştere a preţurilor la aceste produse. Legumicultura este afectată şi ea.
„Producţiile în câmp vor fi serios afectate, deoarece trebuie asigurate sistemele de irigare la faţa locului, ceea ce pentru majoritatea zonelor e destul de greu, pentru că trebuie o udare permanentă. Mă refer la leguminoase, varza care va avea enorm de suferit şi aşa mai departe.”, a adăugat Nicolae Oprea.
Apicultorii vor fi şi ei printre perdanţi. Va avea de suferit mierea polifloră. Nicolae Oprea spune că ar trebui exploatată culegerea la salcâm şi intensificată activitatea, deoarece salcâmii au reuşit să înflorească.