Sebastian Burduja, la Timișoara: „Ne-am dat seama că nu putem face digitalizarea României dintr-un birou de ministru”

burduja

Doar 37 din cele 99 de primării din Timiș sunt înrolate la ghișeul.ro, a anunțat astăzi la Timișoara ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. 

Ministrul a prezentat, la Timișoara, investițiile în digitalizare prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență și „Caravana Digitalizării”.

„Pentru Caravana Digitalizării ne-am dat seama că nu putem face digitalizarea României dintr-un birou de ministru. Este imposibil. Pentru că nu cunoaștem toate realitățile de la firul ierbii, de ce nu sunt anumite UAT-uri pe ghiseul.ro sau care este gradul de competențe, de alfabetizare digitală a cetățenilor și este și o chestiune de mentalitate la care lucrăm, să ne deschidem către nou și către aceste tehnologii.”, a declarat Sebastian Burduja.

În context, ministrul a anunțat că un număr redus de primării din Timiș sunt înrolate la ghișeul.ro și că a discutat cu edilii locali să vadă care sunt piedicile pe care le întâmpină în acest caz.

„Avem în Timiș 99 de UAT-uri. 37 sunt înrolate, toate municipiile, toate orașele cu două excepții: Recaș și Buziaș și sigur că cea mai mare nevoie e de înrolare pe ghișeul.ro a mai multor comune. Am discutat astăzi cu autoritățile locale care sunt principalele piedici: cât îi costă relația cu o instituție bancară, cât îi costă efectiv comisioanele pentru plățile făcute pe ghișeul.ro, am discutat despre identitatea digitală, un proiect care va fi finalizat la nivelul lunii mai și care ne va permite să nu mai mergem în persoană la ghișeu și un funcționar să ne dea un utilizator și o parolă. De asemenea, sunt mulți români în diaspora care nu au card bancar în România și atunci nu pot avea cont pe ghișeul.ro.”, a mai spus ministrul Cercetării.

Potrivit lui Burduja, identitatea digitală va fi pusă la dispoziție gratuit cetățenilor care vor opta pentru ea, iar românii din diaspora vor putea face plăți pentru taxe și impozite locale.

„E important să avem cât mai mulți români pe ghișeul.ro și să își înroleze UAT-ul pe ghișeul.ro. Asta duce la un grad mai mare de colectare a taxelor și impozitelor, e mult mai ușor pentru cetățean să facă aceste plăți oricând din confortul casei sau de la birou. De altfel, asta a fost și ideea cu cazierul judiciar online. Aproape două milioane de români în fiecare an se duceau la poliție să își elibereze acest document. De când l-am pus la dispoziție online, aproximativ o lună și jumătate, sunt peste 60.000 de români care și l-au eliberat online. E un serviciu care e disponibil oricând, iar obținerea se obține gratuit și instant.”, a mai explicat ministrul.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Burduja, despre glumele legate de așa-zisa digitalizare a instituțiilor statului

Ministrul a apreciat că România ar fi trebuit să înceapă procesul de digitalizare cu această identitate digitală.

„Cum să beneficiezi de un serviciu public digital dacă eu, stat român, nu sunt capabil să verific de la distanță identitatea unui cetățean? De aceea au apărut glumele cu declarația online care se depune la etajul 3. Pentru că un român solicita un anumit serviciu online, era chemat în persoană ca un funcționar să se uite la cartea de identitate și să spună da, da, da, dânsul este, haideți să îi dăm un utilizator și o parolă și el să se ducă din nou acasă să acceseze serviciul online. Ei bine, din mai, lucrul acesta se rezolvă prin această aplicație. (…) Printr-o aplicație, pur și simplu vom face o poză la cartea de identitate, ne vom face nouă o poză, vom face un video ca să arătăm că nu este o încercare de furt de identitate. Pe baza acestor trei elemente – carte de identitate, poză, video -, se validează contul și se eliberează la distanță această identitate digitală, fără să mai trebuiască să mai mergem la ghișeu. Nu vom mai avea episoade tragi-comice de tipul proces integral online – radierea unui autovehicul, dar tot trebuia să meargă cetățeanul la ghișeu să își elibereze utilizatorul și parola. Va fi genul de serviciu integral online.”, a mai explicat Sebastian Burduja.

În context, președintele CJ Timiș a vorbit despre nevoia reformării Trezoreriei Statului.

nica si burduja

„Un domeniu care am observat că impietează asupra răspândirii ghișeul.ro. Problema se pune că Trezoreria este încă o bancă a trecutului. Deși e banca statului, nu există posibilitatea de plată cu cardul, dacă o primărie vrea să se înroleze la ghișeul.ro trebuie să își facă un cont la o bancă comercială și să facă transferul din… cetățeanul plătește la banca comercială, iar de aici se transferă la Trezorerie. O reformă este neapărat necesară ca să putem să accesăm aceste servicii digitale, iar Trezoreria să țină pasul cu era digitalizării.”, a spus Alin Nica.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/