Se strâng bani pentru ca fostul depozit de cereale din localitatea timișeană Giera să poată fi salvat

Ambulanța pentru Monumente Banat intenționează să intervină, în această vară, cu scopul de a salva fostul depozit de cereale din localitatea timișeană Giera, declarat monument istoric, și a lansat o campanie de strângere de fonduri.

În luna iulie a acestui an, Ambulanța pentru Monumente Banat își propune să intervină la un nou obiectiv turistic din vestul țării lăsat în paragină. Primele acțiuni de salvare a patrimoniului din acest an au avut loc la biserica din Ofsenița și la mausoleul din Bobda, din județul Timiș, aflate într-o stare avansată de degradare.

Următoarea intervenție este planificată la depozitul de cereale din Giera, în perioada 12 – 24 iulie. Această clădire are o arhitectură deosebită, pentru care a fost declarată monument istoric, categoria B, fiind aflată la 60 de kilometri de Timișoara, la o distanță foarte mică de granița cu Serbia.

Asociația Print Banat, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, și-a propus să salveze acest monument, căzut pradă degradărilor, uitat de timp și de om. La Depozitul de cereale din Giera este nevoie de ajutor la consolidarea și completarea porticului de acces în clădire, zona care este și cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului. La nivelul porticului se vor înlocui elementele degradate ale structurii din lemn și se vor completa elementele lipsă ale învelitorii”, a informat Ambulanța pentru Monumente Banat.

Din păcate, nu există banii necesari pentru această intervenție, astfel că a fost lansată o campanie de strângere de fonduri. În total, este nevoie de 5.000 lei, iar până în prezent au fost strânși doar 650 lei. Fondurile obținute prin această campanie vor fi folosite pentru a achiziționa materialele necesare intervenției de la depozitul de cereale: materiale pentru structura de rezistență, materiale de învelitoare și materiale pentru completarea zidăriei degradate.

Donații se pot face AICI!