Se sparg pahare în noaptea dintre ani! Tradiții și obiceiuri ale sârbilor din Banat

spartul paharelor. revelion pe stil vechi in banat

Noaptea de Revelion și prima zi din Noul An sunt așteptate cu nerăbdare de către toți cei care sărbătoresc pe stil vechi, mai ales din punct de vedere al superstițiilor și tradițiilor.

Chiar dacă, peste puțin timp, în multe locații din Banat, ritmurile antrenante specifice muzicii populare sârbești îi vor ține pe oaspeți pe ringul de dans până dimineață, totuși oamenii continuă să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile, păstrate de generații întregi. Spre exemplu, unul din obiceiurile păstrate și practicate în comunitățile sârbești se referă la procurarea de ramuri verzi, în ziua de 13 ianuarie, ramuri care trebuie să se regăsească în fiecare încăpere a gospodăriei, semn al longevității, al verticalității în luarea deciziilor și, sigur, al prosperității.

Spartul paharelor în noaptea dintre ani

Conform tradiției, la miezul nopții, sârbii obișnuiesc să spargă, după ce au ciocnit, paharele din care au băut șampanie sau altă băutură. Spartul paharelor este asociat cu alungarea ghinionului din anul precedent. De asemenea, tot după miezul nopții, oamenii deschid larg ferestrele și ușile caselor pentru a facilita intrarea norocului, a bunăstării și belșugului în căminele lor.

14 ianuarie – prima zi din Noul An

În dimineața zilei de 14 ianuarie, credincioșii se pregătesc să meargă la biserică pentru a-l prăznui pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, moment care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și marchează începutul noului an. După oficierea slujbei, fiecare revine acasă, acolo unde, cel mai în vârstă membru, de mână cu întreaga familie, <<agită>> focul cu Badnjak-ul (stejarul) rămas de la Crăciun, din nou fiind pomenite dorințele pentru un an mai bun, mai prosper.

tradiţionalul badnjak stejar

Flăcăii și tradiția farfuriilor

Înainte de a servi masa de prânz (care să nu conțină preparate din carne de pui), cea mai în vârstă femeie din familie invită cinci tineri neînsurați din comunitate, care, în mod obligatoriu, trebuie să „pășească cu dreptul”  în interiorul locuinței. Acolo, fiecărui tânăr îi pregătește, sub o farfurie întoarsă, câte o surpriză: oglindă (pentru a întâlni o fată frumoasă), cărbune (se spune că viitoarea soție va fi brunetă), carte (semn al intelectului), pieptăn (semn al îngrijirii), nuci (semn al tăriei de caracter). Se spune că, în funcție de farfuria pe care o va alege băiatul neînsurat, viitoarea soție va fi înzestrată cu una din calitățile cadourilor ascunse sub farfurie.

Totodată, oamenii obișnuiesc să nu împrumute lucruri, însă, chiar dacă este zi se sărbătoare, totuși fiecare încearcă să întreprindă câte ceva, asta pentru a fi activi pe tot parcursul anului.

Nu în ultimul rând, în Noul An rămâne important să ne bucurăm de fiecare moment alături de cei dragi și să ne adresăm unul celuilalt cu mesajul: „Srećna Nova Godina!”  (An Nou Fericit!).

Sursa foto principal: descopera.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/