Se scumpește asigurarea obligatorie a locuințelor, dar cu un motiv întemeiat

Noul an vine la români cu o scumpire a asigurării obligatorii a locuințelor, dar și cu vestea că aceasta va acoperi și pagubele produse în caz de furtună.

Astfel, prin acest proiect de lege gândit la nivel parlamentar, se propun câteva modificări ale Legii 260/2008.

Pe lângă adăugarea furtunilor la lista de dezastre naturale despăgubite, se stipulează că fiecare locuință din România trebuie să fie asigurată, indiferent dacă este folosită sau nu drept locuință propriu-zisă. Mai mult, vor fi liberalizate atât accesul în acționariatul societății care emite polițe obligatorii pentru locuințe, cât și distribuția polițelor PAD. În acest fel, și autoritățile administrației publice, și alte instituții pot intermedia contracte de asigurare emise de PAID.

O altă modificare importantă propusă prin intermediul acestui proiect este faptul că nu va mai fi posibilă despăgubirea în cazul pagubelor cauzate de lucrările executate la structura de rezistență fără acordul corespunzător. În plus, se ia in considerare și eliminarea amenzii date celor care nu își asigură locuințele, amendă care la ora actuală este cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Actul normativ înaintat prevede și clarificarea dreptului proprietarilor de imobile cu risc seismic de clasa I să încheie un contract facultativ fără a prezenta dovada încheierii unei polițe PAD. Pe lângă aceasta clarificare, se dorește și ca suma asigurată și prima aferentă să fie exprimate în moneda națională.