România așteaptă 30.000 de străini la muncă! Românii se plâng că n-au unde munci

Peste 26.000 de avize de angajare au fost eliberate anul trecut… pentru străini! De la operatori pentru instalații și mașini, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori necalificați, până la înalți conducători și funcționari superiori, toate posturile au necesitat angajați de peste granițe pentru că românii n-au fost interesați. Și anul acesta sunt așteptate 30.000 de persoane din toate colțurile lumii pentru a munci în România.

Inspectoratul General pentru Imigrări anunță că în 2019, în perioada ianuarie–noiembrie, au fost eliberate peste 26.000 de avize de angajare/detaşare, majoritatea pentru lucrători permanenţi, detașați, înalt calificaţi, ICT, sezonieri și transfrontalieri.

Angajatorii au solicitat avize în peste 750 de funcții ocupaționale, de la operatori pentru instalații și mașini, lucrători în domeniul serviciilor, muncitori necalificați, tehnicieni și specialiști în diverse domenii și până la înalți conducători și funcționari superiori.

Cei mai mulți cetățeni străini sunt din Vietnam, Nepal, India, Moldova și Sri Lanka, iar cele mai multe solicitări au fost pentru București și județele Ilfov, Constanța, Timiș, Brașov.

Numărul avizelor de muncă stabilit pentru anul 2020 este similar celui din 2019, când contingentul inițial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000 de avize. Inspectoratul General pentru Imigrări poate emite, în anul 2020, avize de angajare/detașare pe teritoriul României pentru 30.000 de cetățeni străini, lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă. Decizia privind stabilirea contingentului a fost luată având în vedere necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de către lucrătorii români, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.