Se schimbă regulile privind aplicarea taxei pe paragină, la Timișoara. Principalele modificări

cladire paragina

Primăria Timișoara a luat decizia de a schimba procedura privind aplicarea taxei pe paragină în cazul clădirilor lăsate de izbeliște. Printre altele, va fi extins termenul până la care proprietarii vor avea obligația să înceapă lucrările de reabilitare, de la 31 iulie la 15 noiembrie.

Noi reguli privind supraimpozitarea clădirilor în paragină vor fi aplicate de către Primăria Timișoara. Instituția anunță că se pregătește „restructurarea” procedurii cu scopul simplificării și eficientizării relației cu proprietarii de clădiri istorice.

Printre altele, va fi reformulată procedura de trimitere a somației, care va fi afișată la domiciliul proprietarului sau la adresa proprietății deținute. De asemenea, va fi modificat și conținutul fișei de evaluare, cu scopul simplificării modului de încadrare pe categorii de supraimpozitare „pentru a se evita subiectivismul”.

Modificarea termenului de transmitere a somației de la 20 de zile la 30 de zile de la data întocmirii fișei de evaluare. Se menține termenul limită de transmitere – 31 iulie. Se extinde termenul pentru obligația proprietarilor de a începe efectuarea lucrărilor de întreținere/îngrijire/remediere necesare până cel târziu la15 noiembrie a anului de referință (față de 31 iulie cât era prevăzut). În caz contrar, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, impozitul aferent clădirii neîngrijite este majorat la nivelul cotei de majorare care a fost stabilită prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Se subliniază obligația proprietarului/proprietarilor de a notifica autoritățile cu privire la măsurile întreprinse, fiind prezentate și consecințele privind neîndeplinirea obligațiilor de către proprietarii care au fost somați.”, a informat Primăria Timișoara.

Totodată, va fi introdus un nou capitol pentru detalierea excepțiilor de la aplicarea supraimpozitării, precum și a situațiilor care nu intră sub incidența acestei proceduri.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Pe marginea noilor modificări în procedura de majorare a impozitului pe clădirile neîngrijite va fi organizată și o dezbatere publică joi, 16 iunie, începând cu ora 17.00. Acțiunea se va desfășura în sala de consiliu a Primăriei Timișoara și pe platforma online Zoom.

Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 15.06.2022, ora 12”, au explicat reprezentanții primăriei.

Proiectul poate fi consultat AICI!

 

banner maxagro