Se reiau operațiile pe cord la copii la Institutul de Cardiologie din Timișoara? „Noi sperăm ca în șase luni să facem acest tip de operații”

Medicii din Timișoara doresc să facă din nou, după o întrerupere de mai mulți ani, operații pe cord la copii la Institutul de Boli Cardio-Vasculare de la Pădurea Verde. Proiectul a intrat într-un oarecare impas, deoarece pregătirea medicilor pentru aceste intervenții delicate se desfășoară mai lent. Totuși, deputatul PSD Bianca Gavriliță promite că peste jumătate de an micuții cu probleme de inimă vor putea fi operați în Banat.

Secția de Chirurgie Pediatrică este un proiect la care se muncește de doi ani, pentru care s-a obținut finanțare printr-un proiect transfrontalier. „Secția de Chirurgie Pediatrică este un proiect al meu, la care lucrez de doi ani cu medicii de la spital. Domnul doctor Luca (n.r. Constantin Teodor Luca) a câștigat un proiect transfrontalier. Vor fi 12 paturi, dintre care patru pe ATI. Secția este aproape gata. Doctorii și asistentele din echipa locală sunt în București, pentru un training. Au fost incluși și în programul San Donatto. Noi sperăm ca peste șase luni să facem acest tip de operații la Timișoara”, a precizat deputatul PSD Bianca Gavriliță, la bază medic ginecolog.

La începutul lunii, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a punctat că lucrurile merg destul de anevoios cu pregătirea medicilor pentru operații la copii. „O echipă de medici a plecat la Târgu Mureș, dar se pare că nu se descurcă foarte bine. Vreau să avem această discuție”, a spus Pintea, într-o vizită oficială la Timișoara. Întrebată dacă impedimentul este atât de mare, Bianca Gavriliță rămâne optimistă. „O echipă trebuie să aibă anesteziști, neonatologi formați în acest domeniu. Trebuie să lucreze doar acest tip de intervenții. Ei trebuie să fie asistați, ca să poată fi siguri că stăpânesc astfel de intervenții”, a precizat Gavriliță.