Un proiect care are ca scop găsirea celor mai bune soluții pentru reactivarea canalului Bega, de la Timișoara până la granița cu Serbia, se va desfășura la mijlocul acestei luni. Astfel, printre altele, vor fi organizate plimbări cu vaporul Pelican și concerte cu artiști locali și din Serbia.
Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara anunță că pregătește un proiect pentru comunitate intitulat „Ecluze pe Bega”, ce are ca scop reactivarea canalului Bega până la granița cu Serbia.
„Sesiuni de discuții, plimbări cu celebrul vapor Pelicanul până la ecluza de la Uivar, aproape de granița cu Serbia, schimb de informații și experiență între reprezentanți ai autorităților, ai mediului academic, ONG-uri, dar și concerte cu artiști locali și din Serbia. Toate reprezintă punctul de plecare al proiectului ”Ecluze pe Bega”, o inițiativă comunitară ce are ca scop principal o mai bună cunoaștere a întregului areal din care face parte râul Bega, cu toate planurile care se disting și se întrepătrund (social, natural, arhitectural) și activarea acestuia, pe axa bazată pe trei puncte focale: Pontonul D’arc Timișoara – Ecluza de la Sânmihaiu Român – Ecluza de la Uivar”, transmite Centrul de Proiecte.
Concret, proiectul „Ecluze pe Bega” înseamnă două zile de conferințe, workshop-uri și sesiuni de discuții la care vor lua parte profesioniști din domenii precum arhitectură, urbanism, peisagistică, entități din sfera publică (Apele Române, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) și din cea privată (ONG-uri, companii private), cu experiență în intervențiile de protejare a unor situri asemănătoare.
Pe 17 și 18 iunie, punctele focale ale proiectului vor fi Pontonul D arc, vaporul Pelicanul – emblematic pentru Timișoara, model de bune practici în restaurare, dar și ecluzele de la Sânmihaiu Român, recent reabilitată, și de la Uivar, aflată în stare de conservare/degradare.
„Vom face o călătorie-expediție cu Pelicanul până la ecluza de la Uivar, alături de specialiști din mai multe domenii interconectate, iar în timpul călătoriei vom încerca să identificăm modele de bune practici din alte zone, să identificăm problemele specifice zonei noastre, dar și să înțelegem mai bine modul în care se întrepătrund comunitățile locale, cadrul natural și patrimoniul construit. La întoarcere sărbătorim prin muzică, alături de artiști locali și din Serbia”, au detaliat cei de la Centrul de Proiecte.