Se predă ștafeta. Afacere la cheie pentru o nouă generație de antreprenori

Vremuri noi, antreprenori noi. Piața de afaceri din România recrutează forțe proaspete, oameni cu viziune și determinați să facă bani.

Antreprenorii români sunt din ce în ce mai prezenți în businessul autohton, cu proiecte și afaceri de succes, care pot fi exemplul demn de urmat și pentru viitoarele generații. Curajul și dorința de a materializa un vis, de a-l transforma într-o afacere de succes este și mai lăudabil dacă cei care pornesc în această aventură nu mai sunt la primii ani ai tinereții. O idee nebună ar spune unii, dar combătută cu un „de ce nu?” de cei în cauză.

Ferma de porci „Țărinioara” s-a născut la televizor, într-o zi de duminică, dintr-un om simplu, dar care la aproape cei 60 de ani ai săi a avut o viziune: „Vreau să am și eu ferma mea!”. Aruncat într-un carusel al creditelor bancare și al birocrației, Ioan Minea, administratorul fermei de porci, situată între localitățile Sacu și Constantin Daicoviciu, din județul Caraș-Severin a demonstrat tuturor că reușita se obține din perseverență și multă muncă. Transformându-și visul într-o afacere de familie și cu suportul unor parteneri puternici compania Smithfield ferma de porci „Țărinioara” și-a început activitatea din anul 2010, ajungând în prezent la o cifră de afaceri anuală de peste 40 de mii de euro.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Express de Banat, administratorul fermei, Ioan Minea a vorbit despre debutul acesteia, obstacole dar și reușite:

„A fost o chestie foarte interesantă, eu cânt la corul catedralei din Caransebeș și într-o duminică dimineața m-am pregătit să mă duc la ora 10 la cor și înainte de asta m-am uitat la televizor la emisiunea Viața Satului, iar acolo au fost președintele de la Cooperativa Muntenia și adjunctul. Am mai văzut o fermă din asta și i-am spus soției că vreau să fac și eu o fermă, iar ea mi-a a zis: «taci din gură, faci tu fermă, ce te-a apucat pe tine?» Am plecat încolo, dar gândul mi-a rămas la fermă și atunci am apelat la Reșița. Am fost cam în jur de 120 de persoane, dar am rămas trei până la urmă, cei care am și făcut fermele.

În județul Caraș-Severin eu am primit scrisoare de confort de la BRD, pentru că îmi trebuia o scrisoare de confort de la o bancă când am depus actele la SAPARD, iar cei de la bancă, când m-am dus cu hârtiile, cu dosarul tot pregătit să-mi dea creditul au zis: îmi pare rău, dar nu vă putem da. Atunci am apelat la Cooperativa Muntenia, la președinte, spunându-i că nu pot să fac pentru că banca din Caraș, nu poate să mă crediteze. Au zis: nicio problemă, vino la București și-ți iei de la BCR București. Cei de acolo mi-au luat dosarul imediat, a durat cam în jur de 8 luni de zile, aprobarea dosarului, l-am depus în luna iunie 2007 și am primit ok-ul la 14 martie 2008, iar până la 1 aprilie a trebuit să depun 58.000 de lei, dintre care 11.000 erau asigurarea de la bancă și restul un fel de garanție”.

În 2006 ați început demersurile și abia peste 4 ani a pornit activitatea. Nu v-a descurajat timpul acesta de așteptare?

„Nu, pentru că, drept să fiu, eu nu am văzut altceva în fața mea decât ferma, păi dacă vă spun prin câte am trecut până când am intrat în posesia pământului ăsta, ce are 6.100 metri pătrați. Acum, dacă mă gândesc la toți anii aceștia nu a fost rău, este într-adevăr muncă, dar pentru mine a fost destul de rentabilă ferma. Într-un an fac cam în jur de 2.700 până în 3.000 de porci. Am o satisfacție. La ferma de porci Țărinioara, alcătuită din trei corpuri, cei de la Smithfield aduc purceii, până în 30 de kg, unde sunt crescuți, îngrășați și predați tot lor”.

Adăpostul de creștere și îngrășarea porcilor, ce are o suprafață construită de 788 mp și o capacitate de creștere de 1000 de capete, de la 30 kg/cap până la 150 kg/cap, a fost construit în anul 2009 și dotat după norme europene de ultima generație, hrănirea, adăparea, curățirea și igienizarea, supravegherea video se face automat. Adăpostul este prevăzut cu o instalație modernă, asistată de calculator, pentru două silozuri de 8 to/buc pentru furaje, un bazin vitanjabil pentru dejecții de 1800 mc., o rampă de încărcare descărcare a porcinelor, are împrejmuire exterioară și zonă protejată, respectiv zona curată de cea murdară. Utilitățile locației cuprind alimentare cu apă asigurată de un puț forat la 40 m și o fântână proprie, două hidrofoare de mare putere, un bazin de inox pentru colectare și biosecuritate de 8000 litri. Toată activitatea inclusiv a personalului se desfășoară în condiții antiseptice deosebite.

Ferma mai conține sediul administrativ  și moara prevazută cu 4 silozuri de 21 to fiecare, ce are o capacitate de producție de 1500kg/oră și a cărei funcționare este asistată de calculator. De asemenea, ferma mai are două silozuri exterioare cu o capacitate de 400 to fiecare, magazii și anexe, clădirea pentru paza de la intrarea în fermă.

Oportunitatea de cumpărare a fermei

„Dacă acum aș avea 50 de ani nici nu m-aș gândi la vinderea acestei ferme, care a fost și este sufletul meu. Din păcate anii trec, copiii noștri nu sunt interesați să ducă afacerea mai departe, iar la momentul actual ferma poate fi predată la cheie unui alt investitor, la fel de curajos și care poate are viziunea de a o dezvolta și de a obține un dublu profit.”, a mai spus Ioan Minea. Ferma se poate vinde în două moduri: prin cesiunea de acțiuni sau achiziție directă, detaliile și negocierile în acest sens se pot discuta telefonic(0722 207 034), sau la o întâlnire de afaceri care se stabilește între părți. Marele avantaj îl reprezintă faptul că ferma la această oră este populată la capacitate maximă, având un contract de colaborare cu o firmă, Smithfield, care asigură popularea permanentă a fermei, asistență medicală, hrana și nutrețurile necesare.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/