Creșterea prețurilor la petrol și gaze vine ca un tsunami pe toate planurile: explozia cursului valutar, creșterea generalizată a prețurilor, stagnarea investițiilor și reduceri la nivelul importurilor și exporturilor.
Asaltul masiv al Rusiei pe uscat, pe mare și pe calea aerului a fost cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, atrăgând automat și o criză economică fără precedent, după cum apreciază experții în domeniu.
„Vor fi efecte în lanț: curs de schimb, rata inflației, reduceri la nivelul exporturilor-importurilor și mai ales sentimentul de frică care își pune amprenta asupra deciziilor de politică economică și de politică de firmă. Vor stagna investiții, vor fi amânate unele. Starea aceasta de incertitudine vizează nu numai bursele, ci și deciziile cotidiene ale firmelor. Impactul economic global, agregat, și mai ales european, va fi foarte mare“, a spus prof. univ. dr. Dumitru Miron de la Facultatea de Relații Internaționale a Academiei de Studii Economice din București, citat de Mediafax.
În România încă suntem în siguranță, într-o stare de normalitate, în ceea ce privește situația actuală, a declarat pentru Express de Banat, Dănuț Acea, directorul sucursalei din Reșița a Băncii Transilvania:
„Situația este neplăcută, nefirească, în vremea asta să trăim război în Europa, dar din păcate, nu depinde de noi. Din punct de vedere al sistemului bancar românesc suntem bine, totul este consolidat. Există rezerve valutare. Problema nu este din perspectiva sistemului bancar, probleme sunt datorate sistemului energetic, singurul care va crea neplăceri populației, fiindcă deja o trăim, o simțim, nu a trebuit să intre rușii în Ucraina pentru că deja exista criza gazului, a energiei electrice și multe altele.
În ceea ce privește explozia euro, eu nu cred așa ceva, depinde în raport cu cine este euro. În raport cu leul, euro este păstrat sub control. Nu am văzut să fie mișcări de curs spectaculoase, din contră, cursul a fost mai mare la finele anului trecut decât este astăzi, cel puțin până acum. Sunt multe elemente care o să apară în joc, de exemplu producția agricolă, pentru că Rusia și Ucraina sunt mari producători agricoli. Lipsa de pe piața europeană și mondială a producției care se face în aceste state se va resimți, și atunci preturile, bineînțeles că vor creste. Totul se va duce în preturi și inflație, nu cred că va fi afectată piața valutară”.
Un teatru de război în imediata vecinătate a țării noastre desigur ca afectează și impactează populația. Oamenii automat se pot gândi la rezerve financiare și evident pot apărea și fluctuațiile bancare, un aspect la fel de important, de asemenea, punctat de către directorul băncii:
„Fluctuații vor fi pentru că vorbim de cerere și ofertă, în cazul unei lumi democratice, nu cred că discutăm despre o situație plafonată. Romania, în momentul de față este foarte bine, nu se întâmplă nimic spectaculos în sistemul bancar, nu se fac ridicări de bani, totul este sub control. Dacă lucrurile vor degenera, totul depinde de piața energetică, de petrol, de gaz, după care urmează producția agricolă. Dacă va crește prețul internațional la gaz, va crește peste tot, rușii fiind principalii furnizori. Depinde cât durează această situație și cum se mobilizează statele lumii ca să depășească momentul. Dar cel puțin pentru termen scurt suntem ok.
Evident că ne putem gândi că oamenii pot fi mai rezervați, dar comportamentul populației, în raport cu sistemul bancar, a rămas același: este calm, cine are nevoie de credit se prezintă la bancă și solicită, cine are bani își face depozit ,cine vrea să-și cumpere valută își poate cumpăra valută. Nu s-a schimbat absolut nimic in ultimele zile față de ce a fost până la finalul anului trecut în raport cu sistemul bancar din România.” .
În ceea ce privește investițiile străinilor în țară, Dănuț Acea comentează:
„Dacă vorbim de investițiile străinilor, atunci trebuie să precizez că acestea au crescut, mai ales în județul nostru, dar când suntem vecini cu un teatru de război nu o să se arunce nimeni să facă investiții, cei care au început să facă le vor continua pentru că s-a investit masiv pe diverse finanțări și nu o să se oprească, dar unele vor rămâne în așteptare. Dacă se aude că investițiile se vor duce într-o zonă mai stabilă ele de fapt nu prea au unde să se ducă pentru că ducem lipsă de forță de muncă, cel puțin în Vest. E greu să le ducă în această zonă, cât au putut le-au dus în China. Efectiv, Europa trebuie să se întindă inclusiv în România și în zona Balcanilor, deoarece e mai sigură și mai tolerantă.”