Se poate și așa! Alegerile pentru Biroul Electoral Judeţean, la vedere!

Preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, judecătorul Alin Chiseev, a decis să organizeze mult mai transparent şi conform prevederilor legale alegerile pentru organizarea Biroului Electoral Judeţean pentru alegerile generale din 11 decembrie 2016.

Asta după ce publicaţia Argument a atras atenţia printr-un articol, în perioada alegerilor locale, că există o oarecare circumspecţie legată de formula de conducere a BEJ Caraş-Severin, care era identică de mai multe cicluri electorale la rând.

Astăzi, în sala de ședințe de la etajul al doilea al Tribunalului Caraș-Severin, Președintele Alin Chiseev a tras la sorți în ședință publică cei trei judecători — membri ai Biroului Electoral de Circumscripție Caraș-Severin pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.

Tragerea la sorți se face, potrivit art.13 alin. 2 din Legea 208/2015, dintre judecătorii în exercițiu ai tribunalului județean care și-au exprimat consimțământul de a participa la procesul electoral. Rezultatul tragerii la sorți se va consemna într-un proces-verbal, semnat de președinte, ce constituie actul de învestire.

„Am stabilit momentul desfășurării ședinței publice de tragere la sorți așa încât ora să fie accesibilă oricărei persoane interesate, reprezentanților partidelor politice, reprezentanților mass-media”, a arătat președintele tribunalului, jud. Alin Chiseev. Tragerea la sorţi s-a realizat dintr-o listă cu opt judecători în exerciţiu ai tribunalului judeţean care şi-au exprimat consimţământul de a participa la procesul electoral. În urma tragerii la sorţi au fost desemnaţi să facă parte din Biroul Electoral Judeţean Caraş-Severin, ce se va constitui la nivelul judeţului Caraş-Severin (Circumscripţia Electorală nr.11) pentru alegerile senatorilor şi deputaţilor din 11 decembrie 2016, următorii judecători: Ana Vegheş, Monica Matuschka şi Viviana Vasilovici-Stiuj.

La această şedinţă publică a mai participat avocatul Stan Dan, reprezentant al Partidului Naţional Liberal, precum şi reprezentanţi ai mass-media. „În termen de 24 de ore de la desemnare, cei trei judecători traşi la sorţi, prin vot secret, vor alege preşedintele biroului electoral de circumscripţie şi locţiitorul acestuia”, a precizat preşedintele Tribunalului. Din acel moment, biroul astfel constituit va îndeplini toate atribuţiile ce îi revin potrivit legii, urmând a fi completat, în alte 24 de ore, cu reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente. Ulterior, biroul va fi completat cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, conform legii şi potrivit calendarului de desfăşurare a alegerilor.