Calcule și pronosticuri de ultimă oră sifonate din PSD, PNL, USR, PMP și ALDE

Surprize mari pe listele partidelor din Caraș-Severin pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie!

Agitaţie mare în Caraş-Severin, la toate partidele, odată cu apropierea alegerilor generale din acest an. Mai toate partidele duc discuţii şi negocieri aprinse cu privire la numele celor care ar putea accede pe listele de candidaţi. Negocierile cele mai dure se duc, de departe, în PSD, acolo unde nu sunt certe primele poziţii nici acum. Nici pe lista de la Senat, nici pe cea pentru Camera Deputaţilor. La cum stau lucrurile la ora asta, PSD va trimite la București un singur senator, poziție pe care și-o dorește foarte mult preşedintele Organizaţiei de Femei, Tudoriţa Nicula, clientă mai veche a ANI, aceasta pierzând inclusiv în instanţă în faţa Agenţiei. Sursele din interiorul PSD spun însă că nu se numără printre favoriţii pentru locul eligibil de pe acea listă, loc care, se spune, i-ar reveni lui Ion Spânu, cel care a pierdut mandatul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean după ce PNL s-a aliat cu PDL în 2012. Se pare că şi centrul are un favorit, care ar fi fostul primar din Teregova, Marius Damian. Și acesta a primit verdictul de incompatibilitate de la ANI, dar el a câştigat în primă instanţă disputa cu Agenţia. Se pare că tot loc eligibil îşi doreşte şi actualul senator Aurel Duruţ, despre care se spune că are o relaţie extrem de bună cu Liviu Dragnea, care va încerca să-l impună pe doctor pe prima poziţie a listei PSD Caraş-Severin pentru Senat. Dosar de candidatură şi-a depus şi deputatul Ioan Benga, căruia i s-ar putea da ocazia să rămână în Parlament, după ce lista pentru Camera Deputaților s-a aglomerat prea tare și nu mai încape în ea. Fostul viceprimar al Reșiței, Ioan Crina, vrea și el în Senat, astfel că bătălia rămâne strânsă.

Lista social-democraților pentru Camera Deputaților s-a aerisit, deși și aici a fost bătaie mare. Favorit pentru primul loc pare a fi, cel puţin teoretic, actualul lider Ion Mocioalcă. Practic, însă, sunt tot mai multe voci care spun că lista va fi deschisă de către Luminiţa Jivan, un politician tânăr, membră a Organizaţiei de Femei şi un specialist al CNI, funcţie care i-a permis o reală apropiere de Liviu Dragnea, cel care va avea ultimul cuvânt în privinţa listelor PSD. În calcule ar mai fi câțiva, dar ultimele informații primite din sediul PSD spun că lucrurile sunt cam clare. Cert este că acum Mocioalcă vizitează Canada şi abia pe 14 octombrie va fi un Consiliu Judeţean al PSD unde aleşii locali vor decide prin vot ordinea pe liste, urmând ca pe 16 octombrie acestea să fie avizate şi de centru.

La liberali nu e agitație la fel de mare. Pe lista de la Senat este dat ca sigur Ion Marcel Vela, fostul edil al Caransebeşului, iar la Cameră lista va fi deschisă mai mult ca sigur de Valeria Schelean. Potrivit anunțului oficial, va fi secondată de către doctorul Jaro Marşalic. Acesta din urmă, însă, se pare că se cam codeşte, aşa că se încălzeşte pe margine avocatul Cristian Gâfu, deși era anunțat ca variantă de rezervă Ioan Cojocariu.

La PMP, spun sursele noastre, lista de la Senat va fi deschisă de doctorul Paul Purea, iar cea de la Cameră de Ion Tabugan, secondat de Ionuţ Popovici.

USR-ul este singurul partid care nu şi-a definitivat decizia privind listele, ba nici măcar nu a înscris încă filiala la Tribunal, pentru a putea pune liste de candidaţi. Prezentă la Reşiţa, Clotilde Armand a anunţat că USR va avea liste de candidaţi în toate judeţele.

Nici la ALDE listele nu sunt certe, dar existe zvonuri că preşedintele Senatului Universităţii, dr. Doina Frunzăverde, va deschide lista ALDE pentru Caraş-Severin. Socotelile s-ar fi făcut la București, direct cu Călin Popescu-Tăriceanu, Ionela Kovacs aflând și ea cu surprindere de aceste jocuri.

 

Foto: www.dcnews.ro