Fundația Comunitară Timișoara, prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, care mizează pe rețelele de oameni implicați pe care le-a construit în timp, pe ONG-uri cu experiență și pe dorința mediului privat de a susține transformarea societății, a inclus Lugojul pe lista sa de cinci localități în care va investi, în total, 1.225.000 de lei pentru inițiative comunitare.
Din acea sumă, municipiul de pe Timiș va beneficia de 245.000 de lei, bani ce pot fi folosiți în inițiative pentru educație și mediu. Startul pentru depunerea de proiecte s-a dat miercuri, 24 noiembrie, și se pot înscrie, la adresa fondulpentruunviitormaibun.ro, grupuri nonformale alcătuite din minimum trei lugojeni care se unesc pentru un scop comun sau ONG-uri care activează în domeniile educație și mediu. Perioada de aplicare pentru granturi se încheie pe data de 20 decembrie.
Exemple de activități ce pot fi incluse în ideile de proiecte sunt: învățare non-formală în formate accesibile în spații publice; socializare și conectare intergenerațională și între diverse categorii sociale; activități în spații publice care promovează sănătatea fizică și mentală; amenajarea și activarea de spații pentru practicarea de activități de relaxare sau sporturi în aer liber; informarea și conștientizarea locuitorilor orașului cu privire la biodiversitate, calitatea aerului, a solului, a apei; dezvoltarea de abilități ale adulților sau copiilor pentru amenajarea și întreținerea de grădini urbane și spații verzi experimentale; acțiuni care vizează deprinderea unor obiceiuri de colectare selectivă a deșeurilor și ecologizare a spațiului comun din cartiere, de pe malul râului Timiș, din incintele publice ale unor instituții de învățământ; activarea de spații comunitare incluzive și sigure de joacă, sport și învățare în aer liber.
Până în 15 decembrie vor avea loc sesiuni de grup de mentorat și de feedback individual pentru toți cei care sunt interesați să aplice la Fond. Participarea la activitățile incubatorului de idei este opțională. Această etapă are și rolul de a aduce împreună echipele care au concepții pentru Lugoj pentru a crea posibile sinergii în planificarea propunerilor de proiecte.
În perioada 10-17 ianuarie 2022 va avea loc etapa de jurizare, în care comisia de evaluare va decide care dintre proiecte vor primi finanțare. În 26 ianuarie 2022 se va face publică lista proiectelor care vor primi finanțare prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Între 26 – 31 ianuarie 2022 va avea loc a doua etapă de incubare, în care echipele câștigătoare vor avea parte de ultimele îndrumări pentru pregătirea contractelor și implementarea proiectelor. Începând cu data de 1 februarie 2022 se va face plata contractelor și echipele câștigătoare pot începe derularea proiectelor.
Termenul limită de implementare este 31 iulie 2022, iar raportul este așteptat până în data de 15 august 2022.