În Timișoara s-a dat startul numărării arborilor din oraș. Totul cu scopul realizării Registrului Spațiilor Verzi, care costă primăria aproape 570.000 euro.
Primăria Timișoara anunță că s-a trecut la etapa de inventariere a arborilor, cu scopul realizării Registrului Spațiilor Verzi. Potrivit reprezentanților instituției, firma contractată pentru investiție a finalizat platforma digitală, iar spațiile verzi de mari dimensiuni sunt introduse în baza de date. Parcul Botanic a fost introdus complet în platformă, cu cei peste 2.000 de arbori ai săi. Cei mai bătrâni arbori din Parcul Botanic sunt platanii, stejarii și alunul secular.
„Registrul Verde face parte din planul nostru de protejare și extindere a spațiului verde din Timișoara. În sfârșit, avem o inventariere corectă a unor zone compacte, cum este Parcul Botanic, de exemplu. Acest Registru Verde va fi un instrument permanent actualizat în funcție de noile plantări pe care le facem în fiecare toamnă și primăvară, tocmai pentru a avea în permanență o situație clară a stării spațiului verde în Timișoara. Doar în campania de anul trecut am plantat peste 1.800 de arbori tineri, iar anul acesta plantăm încă 2.600”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Echipa de lucru pentru Registrul Verde a inventariat arborii în parcurile și spațiile verzi mari ale Timișoarei. În următoarea etapă a contractului, arborii ocrotiți, cu valoare estetică deosebită și cu diametrul mai mare de 50 de cm vor fi scanați complet și transpuși într-un model 3D.
„Registrul spațiilor verzi cuprinde un sistem informațional de tip GIS (geographic information system), o interfață de tip hartă digitală. Echipele din cadrul primăriei vor fi instruite în folosirea noului software, hardware și a procedurilor de actualizare a bazei de date și vor introduce noii arbori plantați pe domeniul public, precum și informații actualizate despre arborii deja introduși în sistem”, a informat Primăria Timișoara.
Registrul Local al Spațiilor Verzi este realizat de asocierea Eterra Map SRL și Megagis SRL pe o perioadă de doi ani, cu termen estimat pentru finalizare ianuarie 2025. Valoarea contractului este de 2.832.200 lei, cu TVA inclus, adică aproape 570.000 euro.