Se întâmplă și la case mai mari. Lipsa locurilor de muncă, o boală generală

Lipsa locurilor de muncă reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale județului Caraș-Severin, fapt care contribuie în mod inevitabil la depopularea UAT-urilor, oamenii preferând să plece departe de țară, cu sau împreună cu familia, în vederea unui trai mai bun.

În Clisura Dunării, spre exemplu, odată cu închiderea fabricii Delphi, furnizor global în electronică și tehnologii pentru automobile, la Moldova Nouă, în urmă cu aproape doi ani, rata șomajului a început să crească în mod alarmant atât în oraș, cât și în localitățile limitrofe. Mai mult decât atât, în lipsa unui consens cu reprezentanții companiei pentru predarea clădirilor și aducerea de noi investitori, atât primarul Adrian Torma, cât și întreaga comunitate se văd legați de mâini și de picioare până în 2031, cu toate că edilul a hotărât să solicite anularea contractului cu întreprinzătorul în instanță.

Chiar dacă toate săgețile pe tema locurilor de muncă sunt îndreptate înspre edilul-șef Adrian Torma, situația din Moldova Nouă nu este un caz similar. Anina, Bocșa, Oțelu Roșu, inclusiv Reșița încearcă de ani buni să facă față fenomenului depopulării, însă în zadar, deși aducerea locurilor de muncă într-o localitate nu ține întotdeauna numai de conducerea UAT-ului, a tras atenția șeful administrației publice locale de la Moldova Nouă.

„E greu să ripostez la solicitări ale oamenilor care nu țin de primar. Domnul primar de la Anina încearcă de șapte ani să convingă un investitor să vină și nu a reușit, domnul primar de la Bocșa încearcă și el și nici dumnealui nu a reușit, domnul primar de la Oțelu Roșu, Reșița. Cazul Moldova Nouă nu este un caz special și cetățenii pun chestiunea aceasta doar ca atribut al primarului. Primarul are anumite limite. Poate să meargă să convingă, să încerce, să discute cu investitorii.”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.

În ciuda nenumăratelor discuții cu potențialii investitori, primarul Torma spune că există mai mulți factori pentru care întreprinzătorii ocolesc nu doar Moldova Nouă, ci și zona de vest a țării, inclusiv România: „Am avut foarte multe întâlniri cu investitorii prezenți în România, cu cei prezenți în zona de vest, companii care nu sunt prezente în România și am aflat că doresc să vină în țară. Datorită poziționării noastre, datorită contextului neplăcut din automotive, pentru că au fost foarte multe companii care și-au retras activitatea la nivel de România, datorită ajutoarelor de stat oferite în alte țări: Serbia, Ucraina și a forței de muncă scăzute, cu salarii oarecum mici raportate la ce poți primi dacă pleci afară, este o temere a investitorilor de a veni în acest moment în zona noastră”.

Referitor la situația Delphi Packard, social-democratul spune că lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă administrația locală nu avea piedici puse vizavi de clădiri și explică că nu întotdeauna trebuie arătați cu degetul cei care au încercat și nu au reușit, dând de înțeles că lucrurile cu Delphi nu au fost făcute chiar ca la carte încă de la început, contractual vorbind: „Eu am avut aproape sigur un contract cu o companie prezentă în zonă dacă am fi avut clădirea noastră din proiectul cu Delfi. Din păcate, și aici, trebuie să dau răspunsuri pentru lucruri nefăcute chiar ca la carte de către administrațiile de dinainte”.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/