Atacat din toate părțile de liderii opoziției, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a primit astăzi lovitura de grație chiar din partea primarilor liberali.
Președintele Dunca a convocat o ședință cu toți cei 77 de primari pentru a discuta despre sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru 2022 și estimări pe anii 2023-2025. Prezența nu a fost una așteptată, iar consecința s-a văzut la vot.
Ședința nu a fost deloc una formală. Dimpotrivă, au existat păreri pro și contra chiar din partea primarilor liberali care, teoretic, ar fi trebuit să se situeze de partea președintelui CJ. Opoziția nu a fost de acord cu propunerea de repartizare a banilor în funcție de numărul de cetățeni din fiecare localitate, fără să se țină seama de numărul străzilor existente acolo. Nici cealaltă propunere a lui Dunca – ca suma de 13.736.000 de lei să nu fie repartizată Unităților Administrativ Teritoriale, ci să rămână la dispoziția Consiliului Județean în vederea efectuării unor lucrări de reparații – nu a avut sorți de izbândă. La vot, câștig de cauză au avut cei 32 de primari PSD prezenți în sală. Indisciplina primarilor liberali, doar 25 prezenți în sală, l-au lăsat cu buza umflată pe Romeo Dunca.
„Județului nostru i-a fost alocată suma de 13.736.000 de lei. Președintele Dunca a încercat din nou să interpreteze legea în mod personal, așa cum ne-a obișnuit până acum, doar că noi, opoziția, ne-am opus, cu argumente solide. Legea 317/2021, privind Legea bugetului de stat pe anul 2022, prevede simplu, la art. 4, lit. c), că aceste sume de bani sunt destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Repartizarea pe UAT-uri se face de către Consiliul Județean prin hotărâre, după consultarea primarilor, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor. Niciunde nu se amintește de repartizări după numărul de locuitori. Practic, azi a avut loc o consultare a primarilor, cu ghilimelele de rigoare, că pe mine președintele m-a lăsat să înțeleg că a fost vorba doar de o consultare de formă. Criteriul stabilit de președinte legat de numărul locuitorilor UAT-ului respectiv este pe lângă lege, deoarece art. 4 este clar în această privință. Chiar mi se pare un mic șantaj pe care l-a încercat președintele.”, a explicat pentru Express de Banat consilierul județean Gabriela Stuparu, prezentă la ședință.
O poziție asemănătoare a avut și liderul PMP din CJ, Ionuț Popovici: „Socotesc că azi am asistat la o victorie a primarilor opoziției în fața președintelui Dunca, pentru că este pentru prima oară după foarte mulți ani când sumele cuvenite reparației drumurilor comunale vor fi repartizate corect către ei. A fost un vot în această ședință care, după unii, are caracter consultativ, iar după alții – unul imperativ. Mă bucur că s-a luat această decizie, urmând ca președintele CJ să stabilească formula după care se vor repartiza banii. Demersul nostru a venit în urma consultării primarilor PSD, PMP și Pro România.”
Unul dintre cei trei primari de orașe prezent în sală, Luca Mălăiescu din Oțelu Roșu, este convins că votul din CJ reprezintă o victorie din punct de vedere politic, dar și o normalitate din punct de vedere administrativ. „Nu este pentru prima dată când vedem că domnul președinte Dunca are niște criterii cu care operează care nu sunt nici reprezentative, și nici benefice. Sigur, rămâne la latitudinea dânsului și a consilierilor județeni când se va adopta repartizarea sumelor și a criteriilor respective.”, ne-a mărturisit edilul șef din Oțelu Roșu.
La finalul ședinței, președintele Romeo Dunca a încercat să arate că nu este deranjat de opțiunea primarilor din opoziție, lăsând să se înțeleagă că, prin alegerea făcută, vor avea doar de pierdut.
„Ne-am întâlnit să vedem doleanța primarilor vizavi de repartizarea banilor pentru reparația drumurilor județene și comunale. S-a votat, am înțeles că anumiți primari doresc să primească cota lor aferentă de bani. O să ținem cont, o să găsim un algoritm de calcul, în așa fel încât să le satisfacem dorințele. Dacă nu ar fi așa, altfel de ce am fi ținut adunarea asta? Primarii care au votat împotriva mea (cei din opoziție, n.r.) vor primi bani. În cazul celorlalți, banii rămân la dispoziția Consiliului Județean, iar noi vom prioritiza necesitățile și vom face niște reparații mai serioase. E treaba primarilor opoziției cum se vor descurca cu sumele ce le vor fi repartizate. Dacă ei cred că pot face mai mult decât noi se înșeală. Să vedem cum se va descurca primarul din Ciudanovița cu suma ce i se va repartiza, în condițiile în care eram pregătiți să alocăm 5 milioane de lei!”, a precizat președintele Dunca.