Se închide școala! Cursurile de asistente de stomatologie nu vor mai fi organizate la Lugoj

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a hotărât relocarea programului de studii de Asistență de Profilaxie Stomatologică de la Lugoj la Timișoara, în cadrul UMF „Victor Babeș”. Ca urmare, are loc și modificarea regulamentului de organizare și desfășurare a examenului de admitere, sesiunea iulie/septembrie 2020 și modificarea cifrei de școlarizare. Hotărârea a fost luată de Consiliul Facultății de Medicină Dentară, iar una dintre cauze ar putea fi condițiile precare ale locației atribuite de spital, în subsolul clădirii principale.

„Secția urma să funcționeze la Spitalul Municipal din Lugoj. Eu le-am dat spațiu, ei au instalat mobilier și șase scaune de stomatologie. Dotarea le aparține, ei decid ce fac cu ea. Amenajarea, la Spitalul Municipal din Lugoj, s-a făcut anul trecut. Din acest an urmau să înceapă cursurile. Dar, odată cu schimbarea rectorului, s-au schimbat și aceste planuri. Școala de asistente în specialitatea Asistență Profilaxie Stomatologică ar fi fost benefică pentru oraș, pentru că, în afara studiilor, puteam deschide aici un compartiment de urgențe stomatologice sub egida UMF.”, spune dr. Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal din Lugoj.

Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Timișoara a obținut validarea calificării respective, fără a se specifica locația desfășurării programului de studii.

Ca urmare, doamna decană prof. dr. Meda Lavinia Negruțiu și domnul prodecan conf. dr. Marius Traian Leretter propun mutarea școlii de asistente „stoma” de la Lugoj la Timișoara, argumentul fiind că spațiile de învățământ, dotarea tehnico-materială și resursa umană existente la Timișoara, în cadrul Facultății de Medicină Dentară, pot asigura condiții optime de desfășurare pentru programul de studii respectiv.

Reamintim că la Lugoj mai funcționează două extensii ale UMF Timișoara: școala de asistente de farmacie, cu studii de trei ani și școala de asistente generaliste, cu studii de patru ani, toate diplomele fiind recunoscute pe plan european.