Se face stație de sortare selectivă a deșeurilor la Caransebeș. O investiție Transal Urbis

Aleșii locali din Caransebeș s-au întrecut în declarații la recenta ședință de lucru pe subiectul gestionării deșeurilor, o activitate văzută de consilieri din două perspective diferite.

Social-democrații au un dinte împotriva conducerii liberale Transal Urbis, pe care o acuză de o proastă gestionare a banului venit din încasările de la cetățeni. Acum sunt și mai înverșunați de când au avut doar pentru câteva săptămâni majoritatea în Consiliul de Administrație de la Transal; au avut acces la tot felul de documente, din care au tras concluzia să se cheltuiește iresponsabil banul public.

Pe de altă parte, conducerea Transal a venit cu solicitarea în fața consilierilor de atribuire gratuită a unui teren pentru mutarea deponeului pentru deșeurile colectate selectiv. Solicitarea vine după controlul Gărzii de Mediu, care a impus această soluție. Tot aici va fi mutat și deponeul de deșeuri menajere, care în prezent este în zona Haltei Țiglărie, în apropierea Centrului Comercial Kaufland. Pentru acest deponeu s-au primit mai multe plângeri din partea cetățenilor, mai ales pe timp de vară, spunându-se că este un focar de infecție și că mirosurile emanate sunt insuportabile.

Consilierul PSD Valentin Dascălu a întrebat conducerea Transal Urbis de ce le mai trebuie un teren dacă îl au pe cel de lângă SC Caromet:

S-au investit ceva bani în amenajarea terenului în această zonă? Așa am fost informați că acolo s-a lucrat de către Primărie și s-a amenajat terenul, de aceea vă întrebăm dacă este adevărat sau nu?”, a spus Valentin Dascălu.

Primarul Felix Borcean l-a avertizat că face o confuzie pentru că alt teren de lângă acest lot de 15.000 de mp a fost curățat.

„Cel de lângă l-am curățat de vegetația uscată, cel pe care se depozitează materialele rezultate din construcții, acesta pe care îl dăm acum în folosință gratuită este altul în fața acelui teren.”, a spus Felix Borcean.

Explicațiile au venit din partea fostului city manager, Andrei Ungur, care acum lucrează la Transal Urbis:

„Aici se va construi o hală cu o stație de sortare pentru deșeurile menajere reciclabile, iar în perspectivă se vor muta și deșeurile menajere tot acolo. Noi nu plătim nici o chirie nimănui d-le Bogdea, deșeurile menajere sunt depozitate pe un teren care aparține unui particular dar nu îi plătim chirie în momentul de față.”, a spus Andrei Ungur.

„Ei da…, poate a renunțat după discuțiile din Consiliu. Eu vin cu acest amendament ca să votăm acest proiect, 4000 de lei chirie pentru acest teren care să intre la bugetul municipiului…, să mai câștige și Primăria de la SC Transal Urbis!”, a menționat consilierul Florin Bogdea.

Terenul este pentru utilitate publică și este legal să îl dăm în administrare gratuită pe o perioadă de 10 ani, a spus viceprimarul Marius Isac.

„Spune dl. Todorescu că Transal-ul este al Primăriei, a simțit cineva în ultimii ani că societatea este a Primăriei? a dat vreun ban la buget? NU!”, a menționat consilierul PSD Gavrilă Ardelean.

Colegul său de partid, Florin Bogdea, a mai menționat că să se dea în folosință gratuită, timp de 10 ani, acest teren unei societăți care poate nu va exista 10 ani de acum încolo este mult. Amendamentul său de închirie a terenului către Transal nu a fost supus la vot, întrucât din punct de vedere legal se schimba nuanța proiectului de hotărâre și ar fi trebuit alte proceduri. Asta după ce secretarul Primăriei Carla Meszaros a susținut că Bogdea poate veni cu amendament, însă viceprimarul Isac a spus că nu se poate.

Drept care, grupul PSD s-a abținut de la vot în ideea că proiectul nu va trece, fiind nevoie de două treimi pentru aprobare, însă a fost contrazis de secretarul Consiliului Local care a menționat că s-a schimbat codul administrativ, astfel că doar la vânzarea unui teren este nevoie de două treimi.

foto: turnulsfatului.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/