Se face lumină! Administrația lugojeană va moderniza iluminatul stradal prin montarea unor stâlpi fotovoltaici

iluminat vechi

Rețelele și echipamentele aparținând sistemului de iluminat public din Lugoj sunt vechi în proporție de aproximativ 90%, fiind depășite tehnologic și în afara duratei de viață.

Majoritatea punctelor luminoase existente la momentul semnării contractului de folosință a sistemului de iluminat public la nivelul municipiului sunt echipate cu surse de lumină de puteri între 30-250 W, cu sursa de lumină tip sodiu, mercur, LED și economic.

În prezent, infrastructura sistemului de iluminat public este realizată pe structură de stâlpi și rețele de alimentare cu energie electrică în majoritate clasice și este constituit din 4.100 stâlpi și 4.190 aparate de iluminat.

În ceea ce privește rețelele de alimentare, ele sunt, în majoritate, rețele aeriene, cu utilizare comună pentru casnic și iluminat, doar o parte din rețele fiind destinate exclusiv iluminatului.

Rețelele de joasă tensiune subterană au un grad avansat de uzură (cu excepția celor realizate în ultimii ani) și necesită un număr mare de intervenții pentru menținerea în funcțiune, ceea ce generează costuri exagerat de mari și durate mari de nefuncționare a iluminatului public.

Pentru a rezolva problema iluminatului public, Primăria Lugoj a creat o strategie de dezvoltare a serviciului ce se extinde până în 2027. Pe lângă creionarea pe hârtie, pași s-au făcut și mai departe, după cum a anunțat administrația locală. În cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local, din 28 decembrie 2021, viceprimarul Lugojului, Bogdan Blidariu, a anunțat că s-au depus deja cereri de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și prin Programul Operațional Regional (POR).

„Pentru un procent de 60% din corpurile de iluminat s-a depus cerere de finanțare prin AFM. Cererea este în evaluare. Pentru diferența de 40% din corpurile de iluminat este documentația în curs pentru a obține o finanțare prin POR. Prin această accesare de fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat estimăm o reducere a consumului de energie electrică cu 72%, conform documen­tațiilor pe care le-am transmis”, a declarat Bogdan Blidariu.

Administrația locală dorește modernizarea iluminatului stradal prin plantarea de stâlpi noi metalici și stâlpi fotovoltaici, cu un aspect deosebit, iar alimentarea corpurilor de iluminat să fie realizată printr-o rețea electrică subterană.

În plan pentru stâlpi cu panouri fotovoltaice sunt incluse Pasajul George Coșbuc cu patru pietonali, Pasajul Ion Vidu cu trei pietonali, Pasajul Avram Iancu trei pietonali, str. Isván Szombati cu trei stradali, str. Nuferilor B și C cu trei stradali, str. Remus cu patru stradali și str. Sudului cu 10 stradali.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/