Vacile de pe străzile orașului Moldova Nouă, trimise în curtea Consiliului Județean Caraș-Severin!

vaci pe strada moldova noua

Primăria Moldova Nouă are o primă reacție publică la distanță de câteva luni de când au apărut primele imagini cu vaci care se plimbă nestingherite pe străzile orașului. Administrația locală spune că măsuri urgente poate să ia doar Consiliul Județean Caraș-Severin.

Primăria de la malul Dunării anunță că primele discuții vizând această problemă au avut loc în luna martie 2021, atunci când edilul-șef Ion Chisăliță a convocat o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai DSVSA Caraș-Severin, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Biroul pentru Protecția Animalelor, Poliția Locală și un medic veterinar concesionar. S-au stabilit atunci câteva obiective cu termene clare de soluționare, cel mai important fiind acela ca proprietarul acestor animale să construiască un adăpost pentru animalele deținute și să le asigure apă, hrană și îngrijire.

Nu s-a întâmplat nimic în urma întâlnirii din martie, așa că la începutul lunii mai a avut loc o altă întâlnire, la care a fost invitat să participe şi proprietarul animalelor căruia i s-a pus din nou în vedere să rezolve problema, urmând să fie sprijinit pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește animalele. Zece zile mai târziu a avut loc o acţiune în urma căreia 43 de bovine au fost identificate, vaccinate şi crotaliate, proprietarul animalelor promiţând ca în termen de 10 zile să pună la dispoziţia autorităţilor şi restul efectivului de bovine pentru a fi luate în evidenţă, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Primăria anunță că până acum au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale proprietarului, atât de către Poliţia Locală, cât şi de către Poliţia Română sau DSVSA. S-a stabilit emiterea unui ordin de restricţie de către Poliţia Animalelor, însă acest lucru nu s-a putut pune în aplicare din cauza faptului că reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu au putut preciza unde vor fi găzduite aceste animale, deşi există cadrul legal, reprezentat de OUG nr. 175/2020 ce modifică Legea nr. 205/2004 art. 24*1, alin.1. Potrivit actului normativ, în cadrul acestui mecanism de protecție serviciul public de adăpostire trebuie asigurat de consiliile județene.

În ultima zi a anului trecut, spun cei de la Primăria Moldova Nouă, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a comunicat printr-o adresă că pe site-ul instituţiei este publicat proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de adăpostire a animalelor aflate în situații de pericol, pentru care s-a emis un ordin de plasare în adăpost.

„Aşadar, până când Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu va rezolva această problemă, Primăria Moldova Nouă nu are unde găzdui aceste animale şi ca atare acestea nu pot fi reţinute întrucât NU EXISTĂ CADRU LEGAL care să permită administraţiei publice să facă acest lucru, în lipsa unui spaţiu amenajat în care animalele să poată fi plasate, hrănite etc. Sperăm ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând, pentru că, în caz contrar, Primăria Moldova Nouă va lua toate măsurile legale împotriva celor ce nu respectă spiritul şi litera legii, ei fiind singurii care se fac vinovaţi pentru neplăcerile pe care aceste bovine le cauzează locuitorilor oraşului.”, anunță Primăria Moldova Nouă.