Se consumă bani grei pentru transportul gunoaielor. Serviciile de salubritate cer ajutor la bugetele locale

Până când deponeul de la Lupac, aici unde vor fi depozitate, sortate şi valorificate deşeurile din județ, nu va fi dat în folosință, gunoiul se vinde foarte scump.

La Reșița s-a găsit într-un final un operator privat care va efectua serviciul de salubritate, ce va fi subvenționat de la bugetul local. Firma din Drobeta Turnu Severin va transporta gunoiul la Horezu, în județul Vâlcea, aici unde Transal Urbis din Caransebeș îl transportă deja de peste 2 ani de zile. Față de acum 5 ani, când gunoiul se transporta la Oțelu Roșu, serviciile de transport costă firma colectoare Transal Urbis cel puțin de 12 ori mai scump, ne-a declarat directorul Ilia Vintilă: „Cheltuim lunar cu transportul gunoiului la Horezu între 100.000 și 120.000 de  lei. Am avut în luna martie un cost de transport de 180.000 de lei. Dacă tragem linie, bugetul de venituri, din plata tarifului de la populație, este același ca și bugetul de cheltuieli către deponeul de la Horezu. Ne descurcăm cu greu cu cheltuielile societății, pentru că trebuie, pentru că avem salarii de achitat la angajați și alte costuri, care îngreunează activitatea serviciului și care ne obligă să solicităm o subvenție de la Consiliul Local, însă poate în toamnă se va deschide deponeul de la Lupac și vom scăpa de costurile uriașe de transport”, a menționat Ilia Vintilă.

La Oțelu Roșu tariful la colectarea gunoiului este cel mai ieftin din întreg județul Caraș-Severin. Potrivit primarului Luca Mălăiescu 3,90 de lei se percepe în prezent pe m.c., însă administrația publică este nevoită să susțină financiar serviciul, de la bugetul local. „Taxele de la  populație și de la persoanele juridice colectate nu depășesc 45.000 de lei, însă pe noi ne costă lunar aproximativ 60.000 de lei contactul cu firma din Vulcan, județul Hunedoara. Serviciul de salubritate dispune doar de o autogunoieră performantă și două vechi. În masterplanul Adi Intercom Deșeuri Caraș-Severin este prevăzut un deponeu de tranzit la Oțelu Roșu, în zona Gai, aproape de Uzina de Apă, care va ajuta foarte mult localitățile de pe Valea Bistrei”, ne-a precizat primarul Luca Mălăiescu.