Se cere din nou ajutor de la Guvern pentru furnizarea căldurii în Timișoara. Deocamdată, există doar speranțe

energie termica furnizata de colterm

După anunțul cu privire la intrarea în insolvență a companiei de termoficare Colterm, primarul Dominic Fritz a anunțat că cere din nou sprijinul Guvernului pentru acordarea, de această dată, de cărbune din rezerva de stat. Documentul a ajuns pe masa Instituției Prefectului și transmis, ulterior, spre aprobare, Executivului. 

„Nu m-a sunat domnul primar, dar am primit o adresă de la primărie, semnată de domnul viceprimar Lațcău prin care se cere ca Instituția Prefectului împreună cu consiliul județean să transmită o propunere de hotărâre de guvern către Guvernul României pentru un împrumut în cărbune din rezerva de stat. Am semnat deja această cerere, am și transmis-o domnului președinte Alin Nica, probabil ea va pleca către ministrul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, care o va promova în ședința de guvern, dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare.”, a declarat subprefectul Ovidiu Drăgănescu.

Dar sunt multe alte orașe care transmit astfel de solicitări, mai precizează subprefectul.

„Este o solicitare dificilă pentru guvern pentru că vine din partea unei primării și știm că multe alte primării din țară – Iași, Cluj, Brașov – au și ele aceleași doleanțe. Să sperăm că prin diligențele pe care le va face Alin Nica și pe care le vom face și noi de la Instituția Prefectului această cerere va fi luată în seamă de guvern.”, a explicat Drăgănescu.

Primarul Timișoarei a reafirmat, luni, după anunțul cu privire la intrarea în insolvență a Colterm, că aşteaptă ajutorul Guvernului şi că face apel la rezerva de stat ca să obţină cărbune. „Colterm funcţionează şi pe gaz, şi pe cărbune. O parte din CET Sud funcţionează şi pe cărbune. Încercăm să creștem acum ponderea cărbunelui, ceea ce creează alte probleme, fiindcă acolo o să vină la plată şi certificatele verzi şi de aceea ne-ar ajuta foarte mult din rezervă de stat. Suntem în continue negocieri cu furnizorii de cărbune, dar şi cu furnizori de gaz, avem contract cu E.On în care trebuie să dăm banii în avans, ceea ce e imposibil, asta înseamnă că suntem în căutare de soluţii mai bune. Intrarea în insolvenţă e o şansă pentru Colterm de a se focusa pe problemele de viitor şi sunt sigur că timişorenii vor avea apă caldă şi căldură.”, a declarat Dominic Fritz.

La această dată, Colterm are datorii de peste 300 de milioane de lei. La acestea se adaugă și amenda de 21 de milioane de euro dată pentru neachiziționarea certificatelor verzi impuse de Uniunea Europeană.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/