Se cer explicații pentru eșecul PNL Timiș în alegeri. Cine este liderul providențial așteptat să salveze filiala

vasile blaga si marilen pirtea

Fost președinte al PNL Timiș, Viorel Coifan, membru al partidului din 1990, cere o analiză serioasă a rezultatelor obținute de liberali în 9 iunie și asumarea răspunderii de către liderii interimari ai filialei. 

Viorel Coifan este primul dintre liberali care ridică problema analizei serioase a rezultatelor alegerilor din 9 iunie.

O cauză a eșecului este decapitarea conducerilor PNL Timiș și Timișoara în perioada preelectorală, notează Viorel Coifan, într-o postare pe rețelele sociale. El cere asumarea rezultatelor slabe obținute de filială în 9 iunie de către actuala conducere interimară: Vasile Blaga – la județ și Cristian Bușoi – la Timișoara.

viorel coifan

Viorel Coifan, fostul președinte al PNL Timiș

„Județul Timiș este printre puținele locuri în țară unde s-a impus o listă comună cu PSD, având cap de listă la CJT pe Alfred Simonis. Acesta, președinte interimar al Camerei Deputaților, l-a înlocuit pe fostul președinte al CJ Timiș și al filialei PNL, Alin Nica. Victimă colaterală a fost Cosmin Tabără, fostul președinte al PNL Timișoara și încă viceprimar al Timișoarei. Decapitarea conducerilor celor două organizații, inclusiv demiterea birourilor executive și instalarea unora interimare, în plin proces electoral, unde putea conduce? Tandemul Nica-Robu a fost votat statutar iar cel nou, Robu-Simonis, nu a fost votat.”, afirmă Viorel Coifan, președinte al filialei PNL Timiș  în perioada 1992-2000.

sorin grindeanu, alfred simonis, nicolae robu si vasile blaga

Întâlnire la Timisoara: Sorin Grindeanu, Alfred Simonis, Nicolae Robu și Vasile Blaga

Potrivit lui Coifan, electoratul tradițional al PNL din județ nu va putea fi mobilizat la alegerile din toamnă, dacă se continuă cu acest stil de conducere. „Apelez la Cristi Bușoi, vechi membru liberal și cunoscător al istoriei filialei Timiș, să reflecteze și să ia atitudine. Nu cunosc ce înțelegeri au fost la nivel central pentru a impune o listă comună la Timiș unde atât la CL Timișoara cât și la CJT, PSD a fost pe locul al treilea. În calitate de membru fondator al PNL Timiș, fost președinte al filialei și președinte al CJT timp de 8 ani în perioada 1992-2000, solicit o analiză serioasă și obiectivă a situației create și asumarea consecințelor.”, a mai spus Coifan.

„Performanța” PNL Timiș în alegerile locale

Unu: PNL Timiș a ratat ținta anunțată de liderii interimari: recâștigarea Primăriei Timișoara. Nicolae Robu a pierdut, dar social-democratul Alfred Simonis, susținut de PNL pentru șefia CJT, a câștigat.

nicolae robu, discurs la lansarea candidaturii pentru alegerile locale din 9 iunie 2024

Nicolae Robu a pierdut din nou primăria din Timișoara

În județ, Alianța electorală PSD-PNL a câștigat detașat alegerile. Din 99 de primării, 92 vor fi conduse de primari care au candidat sub umbrela alianței. PSD a obținut cei mai mulți primari, 54, în timp ce PNL doar 38. Alianța Dreapta Unită a reușit să câștige 5 primării, iar două administrații locale vor fi conduse de independenți, între care unul, Gerald Simonis (Moșnița Nouă), este fratele președintelui ales al CJ Timiș, Alfred Simonis.

Doi: Potrivit datelor oficiale oferite de Biroul Electoral Județean Timiș, Alin Nica (demis de la conducerea PNL Timiș în 26 martie după ce s-a opus alianței cu PSD în județ; contracandidatul lui Simonis din partea Alianței Dreapta Unită) a obținut cu peste 30.000 de voturi mai multe față de votul politic pentru CJ Timiș al ADU. Cifrele arată că sunt voturi care vin din segmentul liberal din județ.

În ce îl privește pe Alfred Simonis, cifrele arată că a obținut cu 70.000 de voturi mai multe decât cele adunate de PSD pentru consiliile locale din UAT-urile din județ (126.954 de voturi, în timp ce pentru votul politic la consiliile locale, PSD are 56.507 voturi; PNL – 51.026, ADU – 44.109). De menționat că la Timișoara, PSD și PNL au avut listă comună pentru CL.

Liberalii, greva tăcerii după alegeri

Ultimele declarații ale liderilor actuali ai PNL Timiș au fost susținute în 10 mai, adică în debutul campaniei electorale. Întrebat, la acea dată, ce se întâmplă cu filiala – condusă sub formă de interimat – după 9 iunie, Vasile Blaga declara„Vor fi alegeri, ca în orice altă organizație la toate funcțiile. Dar mai avem până atunci. Conform regulii pe care am reușit să o impun din nou în PNL, oricum conducerile ultimelor 10 organizații ca performanță urmează să se desființeze.” „Nu e grabă. Hai să vedem cum performăm”, a mai spus atunci Blaga cu privire la momentul la care ar trebui să aibă loc alegerile interne.

vasile blaga si nicolae robu (2)

Vasile Blaga la Timișoara

În seara zilei de 9 iunie, liderii PNL Timiș s-au aflat în sediul filialei din Piața Unirii însă nu au venit alături de Nicolae Robu nici după închiderea urnelor, nici după ce acesta și-a recunoscut înfrângerea. De altfel, liberalii nu au avut nicio poziție publică, până la acest moment, cu privire la rezultatele alegerilor.

Cine vine la cârma PNL Timiș?

marilen pirtea, discurs la lansarea candidaturii lui nicolae robu pentru alegerile locale din 9 iunie 2024

Marilen Pirtea

Toate estimările provenite din cercurile interne ale PNL Timiș indică o viitoare opțiune a conducerii PNL pentru ca deputatul Marilen Pirtea să preia un rol asumat pentru reorganizarea filialei, cu obiectivul de a câștiga în Timiș alegerile prezidențiale și cele parlamentare din acest an.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/