Primăvara începe în forță pentru oamenii de la Ambulanța pentru Monumente Banat. Cei implicați în proiectul cultural care anul trecut s-a ocupat de patru monumente istorice vor să reabiliteze acum biserica de lemn de la Dragomirești, un edificiu religios deosebit, dar aflat într-o avansată stare de degradare.
Cei implicați caută voluntari pentru zece zile de muncă. Perioada pentru care se caută voluntari este 5-16 aprilie, cu mențiunea că în zilele de duminică nu se va lucra. Cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat transmit că pentru voluntari se asigură cazare, masa și materialele necesare, din partea parohiei ortodoxe ucrainene, alături de Primăria Comunei Știuca, de care aparține localitatea Dragomirești. „Cei interesaţi să participe să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren. Acceptăm şi voluntari pentru o perioadă mai limitată de timp”, transmit cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat.
Biserica, la fel ca multe altele de lemn, a fost mutată din localitatea inițială
Biserica de lemn cu hramul „Nașterea Domnului” are o istorie aparte. Se crede că lăcașul de cult se află în Dragomirești din 1754, dar că anterior biserica a fost construită de fapt în Caraș-Severin. Biserica ar fi fost construită la Zorlențu Mare, nu departe de comuna Știuca, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină, poate fi găsită și în prezent. Învelitoarea de şindrilă a bisericii, dar şi aceea a micului turn de deasupra pronaosului se găsesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitând starea de conservare a monumentului și a decorului său pictat.
Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect în care participă tineri arhitecți și studenți. Până în prezent s-au ocupat de reabilitarea altor mori de apă, biserici de lemn sau cule bănățene. Bazat pe voluntariat și implicarea comunităților locale, proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.
Cei care doresc să se implice pot confirma prezența la următoarele numere de telefon:
stud.arh. Daiana Maciulschi 0756306007
stud. arh. Mădălina Nica 0732156597
Sursă foto: wikipedia.org