Se caută părinți de împrumut pentru a avea grijă de copii abandonați din Timiș

explo 1000x200

În Timiș se caută din nou părinți de împrumut care să aibă grijă de copiii fără familii din județ. În acest sens, este organizat un nou curs gratuit de pregătire asistenților maternali profesioniști.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș anunță că organizează un nou curs de formare a asistenților maternali profesioniști, care vor avea sarcina de a avea grijă de copiii abandonați din județ.

Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată în condiţiile legii, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare”, au informat reprezentanții instituției.

Potrivit DGASPC Timiș, persoanele interesate sunt așteptate să depună o cerere de evaluare la registratura instituție, pe tot parcursul lunii mai, intervalul de lucru cu publicul fiind de luni până vineri, între orele 09.00 – 12.00. De asemenea, acestea pot fi transmise prin poștă, cu confirmare de primire (DGASPC Timiș, Piața Regina Maria nr. 3, Timișoara, jud. Timiș) sau scanate și transmise prin e-mail la adresele dgaspctm@dgaspctm.ro sau dgaspctm@gmail.com.

Pe lângă această cerere de evaluare, trebuie anexate și un curriculum vitae al solicitantului, copie după actul de identitate, copie după diploma de studii a ultimei școli absolvite, cazier judiciar, un certificat de integritate comportamentală și o adeverință medicală din care să rezulte că nu suferă de boli transmisibile, infecto-contagioase sau psihice.

După ce vor depunerea cererea, angajații DGASPC Timiș vor realiza vizite la domiciliul solicitantului, vor discuta cu membrii familiei, vecini și prieteni, și vor realiza o evaluare psihologică. Persoanele care vor trece această evaluare vor fi acceptate pentru a urma gratuit cursul de formare profesională în vederea obținerii atestatului de asistent maternal profesionist, fără de care nu se pot angaja.

Cursurile vor fi organizate la sediul DGASPC Timiș și au o durată de minim 60 de ore. Pentru a putea urma acest curs, persoanele trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să prezinte garanţii morale şi materiale pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor ce le revin referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi vor primi în plasament; să aibă în folosinţă legală o locuinţă care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv pe cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament și să aibă minim studii medii absolvite – cu diplomă.

Potrivit legii, nu vor putea deveni asistenţi maternali profesionişti persoanele care: au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni; au fost decăzuţi din drepturile părintești, sau al căror copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau suferă de boli cronice transmisibile şi boli psihice.

Mai multe informații privind organizarea acestui curs pot fi obținute sunând la numerele de telefon 0256-490281, 494030.

banner 970 x 250