Se caută locuințe sociale! Lugojul și Făgetul au nevoie de apartamente pentru tineri sau familii nevoiașe

Orașele timișene Lugoj și Făget au un mare minus: asigurarea unor spații locative tinerilor sau celor care au nevoie de o casă. Locurile de muncă create și migrația locuitorilor din mediul rural către cel urban îi fac pe oameni să caute locuințe sociale, mult mai ieftine și nu din mediul privat, unde prețul și-l face proprietarul.

S-a ajuns ca în total să existe o cerere de circa 1.400 de spații de cazare, aproape 95% dintre ele fiind în municipiul Lugoj.  Oferta este însă săracă, deși ar putea fi mult mai bogată. Tergiversarea, de ani întregi, a unor proiecte legate de blocuri sociale, gen Militari sau fostul Liceu Agricol, creează acest gol imobiliar. Altfel, putea fi echilibrat, dacă se investea cu cap și la timp.

Numărul cererilor depuse la primării pentru locuințe sociale de către familiile care-și au domiciliul stabil pe raza Lugojului și Făgetului crește constant, pentru că în mediul privat e greu să mai prinzi vreun apartament liber. În prezent, Primăria Municipiului Lu­goj are înregistrate 1.300 de cereri pen­tru repartiția de locuințe. 760 sunt solicitări pen­tru spații din fondul de stat, iar 540 pentru obținerea u­nui apartament sau gar­so­nie­re prin programul ce se a­dresează închirierii de că­tre tineri cu vârstele cu­prin­se între 18 și 35 de ani, în clădirile construite de Autoritatea Națională de Locuințe (ANL).

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Toate cererile par im­posibil de soluționat de către edilii lu­go­jeni, în condițiile în care munici­pa­litatea mai are în construcție doar două blocuri de tip ANL, cu 60 de locuințe. Prin blocul MApN de pe Strada Timișoarei sau în cel al fostului Liceu Agricol, aflat departe de oraș, bate vân­tul. Dacă blocul MApN era finalizat, ar fi putut prelua încă 46 de fa­milii.

Edilii locali din Făget au „ar­hivate” aproape 100 de do­sare ale localnicilor care so­li­cită locuințe sociale, însă ti­nerii de-aici mai au speranțe că pe viitor vor primi un apartament sau o gar­so­ni­eră. Și primăria din „orașul cas­tanilor” are aprobat un proiect de construire a unui alt bloc ANL, pe lângă cele trei realizate până în pre­zent.

„Avem aprobarea pentru con­strui­rea unui bloc cu alte 40 de apar­tamente, pentru tineri până în 35 de ani. Amplasamentul este tot pe calea Lugojului, lângă ce­lelalte trei construite până acum. Contractul de începere a lucrărilor va fi semnat în luna iunie”, a explicat Marcel Avram, primarul Făgetului.

Până în prezent, în Făget s-au construit trei blocuri ANL, două cu o capacitate de 80 de apartamente și un altul cu 20 de locuințe.

banner 970 x 250