Comunitatea evreiească din Caransebeș aprinde luminile de Hanuka mâine, în fața Primăriei din municipiu, însă într-un mod inedit, cauzat de pandemia de coronavirus.
Potrivit președintelui comunității evreiești din Caransebeș, Florin Damian (Schwartz), evenimentul se va desfășura în aer liber, cu respectarea tuturor normelor prevederilor legale în vigoare, privind prevenirea infectării cu coronavirus.
„Celebrăm împreună a VII- a seară de Hanuka în fața Primăriei Municipiului Caransebeș prin aprinderea publică a lumânărilor de Hanuka. De la ora 18.00 vor aprinde Hanukiya, o menoră cu nouă brațe, folosită în cele opt zile ale sărbătorii Hanuka. Al nouălea braț este folosit pentru lumânarea cu care se aprind celelalte opt lumânări, numită shamash. Numită inițial menoră de Hanuka, în secolul XIX a primit numele de Hanukiyá.”, spune Florin Damian.
Ceremonia sărbătorii are loc în special acasă, în familie, dar și în sinagogi. Timp de opt nopți, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeșnic hanukia – un candelabru special cu opt brațe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări și așa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeșnicul să fie așezat în pragul ușii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăși bucuria sărbătorii cu restul comunității în mijlocul căreia trăiesc. În timpul celor opt zile de Hanuka se recită liturghia Al Ha-Nissim (Pentru minuni) – o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasă a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul. În fiecare zi de Hanuka se obișnuiește a se da copiilor mici cadouri, constând în bănuți, dulciuri, alune sau nuci. Gospodinele pregătesc mâncăruri specifice, în special preparate prăjite în ulei: gogoși umplute cu dulceață – „sufganiot” și chifteluțe de cartofi – „latkes” sau „evivot”.