„Colindăm, noi, colindăm – Cu colinda din Banatul de munte/Tradiții și obiceiuri de iarnă“

picnic iulius1000x100

Muzicologul, compozitorul și folcloristul Dumitru Jompan organizează o conferință online despre tradiții și obiceiuri de Crăciun din Banatul de Munte, într-o sesiune live pe facebook, astăzi de la ora 16.30.

Acțiunea este susținută de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Caraș-Severin și participă specialiști în domeniu din țară și străinătate.

Titlul conferinței este „Colindăm, noi, colindăm – Cu colinda din Banatul de munte/Tradiții și obiceiuri de iarnă“, la care sunt invitați 31 de participanți din Belgia, Germania, Anglia, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și din țară, din localități precum Lugoj, Timișoara, Reșița, Caransebeș, Cluj Napoca, Maramureș, Botoșani, Vaslui, Humulești, Sibiu, Vâlcea, etc.

leader board 728 x 90 px

Dumitru Jompan este un reprezentant de cinste al comunei Marga, care a sfinţit nu doar vatra satului, ci şi locurile multe prin care a umblat. Contribuţiile sale sunt extrem de însemnate şi se întind pe mai multe paliere. Nu este doar animator al vieţii corale prin dirijat, ci şi compozitor, muzicolog, folclorist, etnolog, fost profesor universitar, formator de conştiinţe culturale, iubitor al gliei străbune, cinstitor de memorie culturală, colecţionar de bunuri culturale şi un redutabil mecena al culturii corale bănăţene şi româneşti, spunea pr. dr. Daniel Alic.