Ultimele descoperiri arheologice din Munţii Ţarcu vor sta la baza unui proiect comun româno-american, care va fi pus în practică în cursul anului 2018, la 1550 metri altitudine.
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a găzduit Consiliul Științific, în vederea analizării activității pe care a desfășurat-o instituția de cultură în acest an. Potrivit directorului muzeului, dr. Adrian Ardeț, din acest consiliu fac parte, alături de domnia sa, prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, prof. univ. dr. Florin Draşovean, conducător de doctorat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, prof. Sorin Petrescu din Caransebeș, Costin Feneșan, fost director al Arhivelor Naționale din București, Carmen Albert, de la Muzeul Banatului Montan din Reșița și, în calitate de președinte de onoare, episcopul Caransebeșului, PS Lucian.
„Cel mai important proiect pe care l-am avut anul acesta este atragerea la Caransebeș a unor instituții de prestigiu din România și din străinătate. Mă refer la Muzeul Național de Istorie a României, alături de care am demarat un proiect de cercetare în Cetatea Medievală a Caransebeșului. Al doilea proiect este cu Universitatea din Ferrara, Italia, alături de care am demarat proiectul de cercetare arheologică de la Tibiscum, Jupa. Sunt poate cele mai importante realizări din acest an la capitolul cercetare. De asemenea, în ceea ce privește partea de manifestări, de evenimente, am avut expoziții deosebit de interesante, am reușit să deschidem o bună parte din expoziția permanentă, am realizat încă o ediție a Simpozionului Internațional Constantin Daicoviciu, la care au participat arheologi și cercetători din întreaga Europă”, ne-a declarat directorul muzeului din Caransebeș.
Adrian Ardeț a vorbit și despre descoperirile realizate în 2017, poate cele mai importante din ultimii zeci de ani: „Ne bucurăm că aceste descoperiri vor fi puse în valoare în perioada următoare. Am semnalat cea mai recentă descoperire a unei inscripții de către alpinistul Cornel Galescu, în Munții Țarcu. Este vorba despre o inscripție incizată în piatră, în formă circulară, am descoperit litere runice, cu ajutorul unui profesor american, Jeremy Hudson, le-am descifrat și vorbesc despre o inscripție funerară. Inscripția face parte dintr-un complex descoperit, este la o altitudine de 1550 de metri, cu o intrare magistrală lucrată de mâna omului, se ajunge într-o sală, însă nu o putem cerceta pentru că, în timp, aceste stânci s-au prăvălit. Astfel că anul viitor dorim să amenajăm un șantier arheologic aici, să putem să dăm roca la o parte, pentru a demara un proiect de cercetare împreună cu colegii din USA”.