Lucaci, aniversat la nouă decenii de viață

Maestrul Constantin Lucaci a fost sărbătorit în acest weekend în orașul său natal, Bocșa. Acțiunea a avut loc la unicul muzeu din țară în care se regăsesc sculpturile sale.

Laureat al premiului Herder în 1984, sculptorul Constantin Lucaci este renumit mai ales pentru fântânile sale cinetice în oțel. Una dintre cele mai renumite opere de artă ale maestrului se află chiar în centrul Reșiței. Pentru că în vara acestui an împlinește 90 de ani, cele șase decenii de lectură la Bocșa au cuprins și o acțiune destinată exclusiv sculptorului. Soția sa i-a stat alături pe tot parcursul acțiunii. „A fost o acțiune excepțională și am fost emoționat și încântat de căldura cu care am fost primit. Și, mai mult decât căldura, și înțelegerea operelor, pentru că sunt complicate, speciale, dar văd că lumea le înțelege”, a declarat maestrul pentru Express de Banat.

Acesta își amintește că decizia de a înființa muzeul la Bocșa a fost una naturală, care a venit de la sine. „Până la urmă, destinul nostru este să îți faci un muzeu. Am unul în Italia, care e frumos, iar atunci m-am întrebat unde să îl fac cu sculpturile pe care le am? La Bocșa! La Bocșa, pentru că sunt legat și de spiritul Bocșei, care este unul de mare cultură și mare sensibilitate. Așa o cunosc de când eram mic. Desigur, fără sprijinul local nu puteam să îl fac. Directorul muzeului istoric al Vaticanului, căutându-mă prin internet, a dat de muzeul de aici. Mi-a telefonat și mi-a spus că am făcut un muzeu care concurează cu cel de la Vatican. Așa că sunt foarte mulțumit de el. Arată bine și contribuie la educația bocșenilor. Adevăratele muzee atrag foarte mulți turiști, iar cei care vin vor avea o plăcere deosebită pentru că, fără să mă laud, e la nivel internațional”, apreciază maestrul.

Muzeul Constantin Lucaci” din orașul Bocșa a fost inaugurat pe data de 5 iunie 2012. Cuprinde 17 sculpturi din oțel inoxidabil, donate orașului de laureatul premiului Herder.

Rămâi cu Express de Banat și află părerea maestrului despre centrul civic al Reșiței, unde se află amplasată una dintre operele sale de artă!