Medicii sunt la datorie și aproape de pacienți chiar și în mediul online. Doctorul Marius Havrincea, medic primar medicina familiei și coordonator centru de permanență din Clinicile Medici’s Timișoara vine cu informații prețioase, toate transpuse într-o scrisoare.
„Dragii mei pacienți,
Sunt de gardă în centrul de permanență și găsesc un răgaz pentru comunicare publică, pentru a vă îndemna la CURAJ. Izolarea în casă poate duce la apatie, frică, depresie, revoltă, negativism. Trecem prin vremuri dificile. SARS-CoV-2 ne amenință sănătatea.
Ce știm?
Am aflat cu toții că este foarte contagios/agresiv și poate produce pneumonie severă (COVID-19). Perioada de incubație este în medie de 5 zile (dar poate fi 2-14 zile), timp în care purtătorul este deja contagios prin aer și picături de salivă (tuse, strănut) care se depun pe suprafețe. Virusul poate pătrunde în corp prin mucoasa gurii, nasului și ochilor. Poate infecta oameni de orice vârstă, predominant 30-70 ani (mai activi social).
Mortalitatea generală este în jur de 3% dintre cazurile confirmate, dar peste vârsta de 80 ani este 14,8%. Cifrele diferă în funcție de studii = sunt orientative. Mortalitatea este mai mare la vârstnicii cu diabet zaharat, bronșită cronică obstructivă, hipertensiune arterială sau cancer. Copiii și femeile însărcinate nu par să reprezinte categorii de risc. Riscul maxim îl au cadrele medicale, ambulanţierii, șoferii de taxi/autobuz, curierii, polițiștii, pompierii, lucrătorii comerciali, frizerii / coafezele, însoțitorii de bord, gunoierii.
Nu e de exagerat: o parte dintre cei infectați par să fie fără niciun simptom dar totuși contagioși (procentul nu e cunoscut acum); aprox. 80% fac o formă ușoară de boală (dureri musculare, oboseală, febră peste 38 grade, tuse seacă); aprox. 14 % au o formă severă (pneumonie cu lipsă de aer/respirație rapidă și scurtată, tuse productivă, scăderea oxigenului în sânge); aprox 6% devin cazuri critice (insuficiență respiratorie care poate necesita ventilație mecanică; șoc septic), inclusiv tineri.
Nu e de bagatelizat: ne mor bunicii și părinții, conștienți şi disperați, încercând să respire, iar noi nu le putem fi alături. Nu se știe ce lasă în urmă boala după vindecare, sunt descrise cazuri de dispnee persistentă prin fibroză pulmonară. Nu se știe dacă imunitatea prin boală este bună – au fost unii bolnavi vindecați şi reinfectați. Cazurile inițiale au fost călători din alte țări și contacţii lor, dar în curând e posibil să nu se mai poată identifica sursa. Caz în care orice persoană din jur poate fi suspectă.
Ce e de făcut?
Măsura ideală este detectarea activă rapidă a cazurilor de infecție, în vederea limitării transmiterii. Măsurile cele mai bune în mod real sunt distanțarea socială şi igienizarea.
Izolare = să respectăm regulile impuse de autorități privind siguranța şi sănătatea publică. Dacă stau acasă, fără contact din afară, vârstnicii sunt feriți de boală. Cel puțin până majoritatea celor din jur sunt imunizați. Sau până când apare vaccinul specific. Dacă stăm acasă, virusul nu mai găsește gazde noi în faringele cărora să oblige celulele să îl multiplice. Iar cei infectați se vindecă sau mor, în ambele situații moare şi virusul. Dacă aplatizăm curba infecției, spitalele nu vor fi sufocate brusc şi vor putea face față, chiar dacă războiul durează 2-4 luni. Să dăm ajutorul nostru voluntar persoanelor incapabile să se îngrijească singure. Stând acasă, dacă munca nu e esențială pentru țară, e sprijinul cel mai bun pentru cei care tratează efectiv bolnavii şi pentru cei care administrează comunitatea. Ar trebui să avem încredere în capacitatea națională de regenerare economică de după pandemie.
Igiena = prevenția de bază: descălțarea la uşă, spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun (20 de secunde) sau cu biocide;
· dezinfecția suprafețelor şi a obiectelor frecvent atinse;
· curățenie şi aerisire;
· spălarea corectă a hainelor;
· purtarea corectă a măștii faciale.
Informare = doar din surse oficiale, pentru a evita știrile false şi panica. Mai multe informații despre Coronavirus puteți obține la TELVERDE 0800 800 358
Imunitate = protecția noastră împotriva agenților patogeni; imunitatea este cea care învinge virusul. Nu ar trebui să exageram cu suplimente, ci să folosim obiceiurile sănătoase de viață (dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale, lichide; exerciții fizice 5×30 minute/săpt; somn 8 ore/noapte; evitare stres, fumat şi alcool excesiv).
Sunt în cercetare situațiile de imunitate scăzută sau exagerată (alergii, boli autoimune).
Medicii: Spitalele publice de boli infecțioase sunt singurele centre medicale indicate de către autorități să administreze cazurile suspecte sau de infectare cu Coronavirus. În caz de febră şi tuse, sunați-vă întâi medicul de familie. Pentru siguranța tuturor, nu mergeți direct la medici. Putem găsi cauze şi putem trata măcar simptomatic. Dacă apare şi dispneea, apelați serviciul de urgență 112.
Testele: (cele mai bune – din nas şi cele rapide – din deget) se fac acum la spital (UPU) doar în funcție de criteriile stabilite de DSP. Tratamentul antiviral se face la spital. Primesc tratament şi cei neasigurați la CJAS. Când va crește numărul de cazuri, cele ușoare vor primi tratament acasă, 7 zile. Cazurile critice vor fi tratate la ATI, unde se va duce bătălia finală pentru viață. În caz de orice alte nevoi medicale (simptome şi semne de boală, copii bolnavi, boli cronice acutizate, rețete cronice, concedii medicale etc.), sunați-vă întâi medicul de familie.
Prin decret militar din cauza stării de urgență putem rezolva prin tele-consultație (telefon, internet) majoritatea situațiilor. Vă putem trimite rețetele semnate electronic prin mail. Pentru a limita contactul, nu mai este obligatorie venirea la cabinet cu cardul de sănătate. Se închid temporar ambulatorii de specialitate (pentru realocarea specialiștilor spre UPU, ca măsură de pregătire pentru un val mare de cazuri), dar medicii de familie acum au libertatea de a prescrie și medicamente speciale în afecțiuni speciale. Până recent această libertate a fost limitată prin protocoale de prescriere și valabilitatea scrisorilor medicale.
Suntem departe de a fi perfecți; cu toții avem familii şi ne-am dori să stăm acasă; mijloacele de protecție sunt limitate şi ne apasă frica; dar medicul de familie este în primul rând medic, şi are datoria etică de a rămâne prima linie de ajutor (sau de luptă). Centrele de permanență sunt deschise acum, cu toate măsurile de protecție luate, pentru că în afară de infecția cu Coronavirus mai există multe alte boli în lume.
Curaj! Vă doresc să rămâneți sănătoși și optimiști! Doamne ajută!”
Dr. Marius Havrincea
Medic primar medicina familiei
Coordonator centru de permanență
Clinicile Medici’s Timișoara