Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Ludovic Orban

Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban,

Sunt senator în Senatul României, membru al Partidului Mișcarea Populară, fiind unul dintre susținătorii guvernării de dreapta, motiv pentru care am participat prin vot la instalarea guvernului dumneavoastră, la respingerea moțiunilor de cenzură, dar și la susținerea inițiativelor legislative promovate.

Alegerile locale din 27 septembrie 2020, sunt un examen dificil de susținut de către orice guvern, în contextul pandemiei SARS-COV-2, dar acestea vor trebui organizate și desfășurate în deplină legalitate pentru a da șanse egale tuturor competitorilor.

Declarațiile publice ale domniei voastre despre statul de drept, respectarea Constituției și legile țării, a libertăților, respectiv a respectării acestora sunt fără echivoc și le-am apreciat.

Totodată, declarațiile politice pe care le-ați făcut împotriva tuturor celor care afirmau că între PNL și PSD ar fi „un troc sau blat pe sub masă”, că „PSD, PNL și PMP, aceiași mizerie” au fost combătute cu argumente logice, demne de încredere.

Partidul Mișcarea Populară, partener la guvernarea dumneavoastră și-a asumat în măsura convenită toate actele guvernării, inclusiv cele de imagine.

Pre-campania de alegeri locale din 27 septembrie 2020, s-a soldat cu o masivă migrațiune politică ale unor aleși locali, președinți de consilii județene, primari, consilieri județeni și consilieri locali, fapt care conturează ideea că între partidele politice există înțelegeri netransparente. Acestea vizează încurajarea traseismului politic și eludarea legii care sancționează asemenea migrații politice între dreapta și stânga eșichierului politic. Rezultatul previzibil, în contextul pandemiei SARS-COV-2, este absenteismul la urne, avantajul fiind al principalului partid de opoziție, PSD, care conform datelor statistice are un electorat polarizat și disciplinat cuantificat la 25-28% dintre alegători.

În contextul actual, în care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin, este lesne de înțeles care va fi scorul electoral al alegerilor de la vârful administrației comunităților locale, aceasta conferind avantajul alianțelor post electorale de după alegeri în detrimentul forțelor politice de dreapta.

Stimate domnule Prim Ministru, în situația în care toți acei aleși locali, care au migrat pe parcursul mandatelor pe care le dețin, de la data validării candidaturilor sunt incompatibili cu funcțiile exercitate, consecințele fiind următoarele:

1. Nulitatea actelor administrative emise ulterior stării de incompatibilitate, fie de data înscrierii într-un alt partid decât cel pentru care i s-a validat mandatul sau de la data admiterii candidaturii de către birourile electorale pentru alegerile locale 2020;
2. Abuz în serviciu ale secretarilor unităților administrativ teritoriale care nu ar întocmi referatele de constatare a încetării de drept a mandatului înainte de termen;
3. Abuz în serviciu ale prefecților care nu ar constata starea de incompatibilitate ale unor aleși locali pe baza validărilor de candidați în alegeri de către birourile electorale, respectiv de a nu se emiter a Ordinului de încetare de drept a mandatului;
4. Uzurparea calității oficiale prin folosirea fără drept a calității avute până la data constatării migrației.

De asemenea în situația migrației politice a consilierilor județeni sau locali legea prevede procedura aplicabilă.

Pentru aplicarea legii, apărarea drepturilor legitime ale cetățenilor României și a organizării și desfășurării corecte a alegerilor locale din 27 septembrie 2020, vă solicit stimate domnule Prim Ministru Ludovic Orban, pe baza datelor existente din validarea birurilor electorale ale candidaturilor partidelor politice și candidaților independenți, să constatați și să dispuneți măsurile necesare prin instituțiile Statului Român pentru respectarea legilor privind alegerile locale.

Am credința domnule Prim Ministru, că buna organizare și desfășurare a alegerilor locale din acest an se va face cu respectarea legii și imparțialității față de orice partid sau candidat aflat în competiția electorală actuală.

Cu respect,
Senator al Circumscripției electorale nr. 23 Ialomița