Directorul Bibliotecii Județene Timiș, scriitorul Tudor Crețu, este de părere că Timișoara va trebui să trateze fiecare zi din anul în care va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii ca pe o zi națională a culturii și să o sărbătorească prin evenimente cât mai creative și diverse.
15 ianuarie marchează Ziua Culturii Naţionale și a fost celebrată pentru prima dată în urmă cu zece ani, reprezentând data nașterii poetului Mihai Eminescu. Scriitorul Tudor Crețu spune că Timișoara va trebui să pregătească pentru anul 2023, când va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, evenimente cât mai creative, inovatoare și diverse.
„Ziua de 15 ianuarie, ca zi a culturii naționale, reprezintă, să zicem așa, prima sărbătoare națională sau ar trebui să reprezinte, din cadrul unui an calendaristic, inclusiv din cadrul anului 2023, când Timișoara va fi cu adevărat, sperăm, o Capitală Europeană a Culturii. Să fii o Capitală Europeană a Culturii înseamnă să rămâi o capitală culturală și după ce trece anul respectiv. La fel ca titlurile olimpice, ele se păstrează; un campion olimpic rămâne un campion olimpic chiar dacă anul următor câștigă altcineva titlul pe aceeași disciplină. Prin urmare, 15 ianuarie 2023 ar trebui să arate ce are mai internațional, mai valoros și mai universal și mai european cultura națională. Sub o formă sau alta, fiecare zi din 2023 va trebui să fie o zi a culturii sărbătorită cât mai creativ și cât mai divers. Pentru că modul de a organiza evenimente culturale trebuie să reflecte, prin el însuși, creativitate sau creativitatea specifică actului de creație, culturii. Or, din punctul acesta de vedere, e vorba și de un salt calitativ, și de un salt cantitativ. Adică de un salt în ce privește calitatea actului cultural și în ce privește numărul de evenimente culturale care vor fi organizate în 2023.”, a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.
În ceea ce privește instituția culturală pe care o reprezintă, Tudor Crețu spune că Biblioteca Județeană Timiș lucrează deja la un calendar de evenimente pentru 2023.
„Noi avem în pregătire un calendar conceptual care să marcheze, dacă vreți, la modul inovator exprimarea publică prin lectură – lecturi publice, spectacole urbane de lectură -, prin evenimente deja consacrate, dar mai cu seamă prin evenimente noi și înnoitoare, cum au fost la vremea lor și cum sunt și astăzi Pătura care citește, Concentrica etc. Prin urmare, Timișoara noastră va trebui să fie și pe 15 ianuarie 2023 o capitală a lecturilor publice.”, a concluzionat Tudor Crețu.