Organizatorii evenimentelor din anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii au făcut publice detaliile cu privire la deschiderea evenimentului, dar și artiștii care vor fi prezenți în orașul de pe Bega pe tot parcursul anului 2023.
„E capitala noastră, a tuturor!”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul evenimentului organizat la Cinema Victoria, în care autoritățile locale și județene au prezentat programul cultural pentru 2023.
Deschiderea anului titlului va avea loc în weekendul 17-19 februarie 2023, cu o serie de spectacole, concerte, expoziții și o instalație urbană – o grădină verticală care va fi montată în Piața Victoriei. Programul a fost gândit în jurul a trei valori: un oraș deschis, curajos și divers.
Practic, vor fi organizate cinci expoziții: „Invenții și magie” – expoziția Victor Brauner – 150 de lucrări dintre care 40 împrumutate de la colecția Centrului Pompidou – Muzeul de Artă Timișoara; Expoziția „Chronic desire – Sete cronică” ce va avea loc în 4 spații: Comenduirea Garnizoanei, Bastionul Theresia, Palatul Ștefania și Muzeul de Transport Public; Expoziția „Tu ești un alt eu, o catedrală a corpului” de Alina Pintilie la Kunsthulle Bega; Expoziția „Mircea Nicolae” – Comenduirea Garnizoanei Timișoara și „Grădină verticală” – instalație Urbană MAIO Architects (Barcelona) – Piața Victoriei.
Spectacolul de deschidere este programat în Piața Unirii, acolo unde, pe o scenă, vor fi concerte susținute de DJ, dar și rock și hip-hop, precum și un spectacol de dans. Totodată, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul va avea loc un concert susținut de pianistul olandez Josep Beving, iar în deschidere – un recital susținut de Andrei Irimia. Pe scenă vor mai urca și alți artiști din Ungaria sau Slovenia.
2023 în cifre: 2.500 de artiști, 30 de evenimente/săptămână, 15 festivaluri tematice
Timișoara va găzdui, în 2023, evenimente cu scriitori de Nobel, precum Orhan Pamuk sau Olga Tokarczuk. Tot aici va fi prezent și renumitul filosof german Peter Sloterdijk, a anunțat primarul Dominic Fritz. Anul titlului înseamnă, de asemenea, 12 festivaluri de muzică, de la baroc la rock, plus alte 15 festivaluri tematice dintre care 5 vor fi festivaluri internaționale de teatru. Organizatorii anunță participarea, la Timișoara, a peste 2.500 de artiști la aceste evenimente.
„Timișoara Capitală Culturală 2023 a căpătat o nouă urgență nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europa. Acum e nevoie ca povestea Timișoarei, cu spiritul ei de inovare, cu diversitatea sa și curajul său, să se audă peste granițele țării și să inspire, aici și peste tot unde se poartă marile dezbateri despre viitorul Europei. Anul viitor este o șansă istorică pentru oraș, dar și pentru România. Este șansa transformării noastre ca oraș, comunitate și țară. Și aș vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 și să spunem că acest titlu nu a transformat doar viața culturală a orașului, ci a transformat întreg orașul.”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz, la evenimentul de lansare a programului cultural.
Instituțiile care pregătesc evenimentele culturale în Timișoara anului 2023 sunt primăria, CJT, Ministerul Culturii și Asociația Timișoara 2023.
Programul complet al TM2023 va fi actualizat pe opening.timisoara2023.eu.