Cancerul de col uterin este adesea un ucigaș tăcut, fără simptome evidente și care face multe victime în România. Programul național de screening gratuit pentru depistarea problemelor femeilor continuă. Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara face parte din program, iar doamnele și domnișoarele se pot înscrie fără probleme.
Recoltarea de probe biologice se face la Secția de Obstetrică-Ginecologie a spitalului de pe Strada Alexandru Odobescu. Programul se adresează femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu, cu condiția să aibă domiciliul în România. Cerințele sunt ca femeile care vin pentru testul Babeș-Papanicolau să nu aibă un diagnostic anterior de cancer de col uterin, să fie asimptomatice și să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Conform condițiilor, programul nu se adresează celor care prezintă absența congenitală a colului uterin sau prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, dar nici femeilor care au stabilit deja un diagnostic de cancer de col uterin sau de alte forme de cancer genital. Rezultatele se eliberează la șapte zile de la recoltare, la cabinetele de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
Recoltarea de probe se face în prima săptămână după oprirea sângerării menstruale. Femeile care vin pentru test trebuie să nu facă spălături vaginale cu trei zile înainte de recoltare, să nu aibă contact sexual cu trei zile înainte și să nu folosească ovule sau creme intravaginale, tot cu trei zile înainte. Programul de screening permite testarea gratuită pe o perioadă de cinci ani.
Programul de lucru pentru testarea pentru cancer de col uterin se face de luni până vineri. Luni și joi, programul e de la ora 8.00 la 16.00, iar marți, miercuri și vineri, de la 8.00 la ora 15.00.
Sursa foto: 7-zile.com