Școlile private, tot mai apreciate în România! Și în Caraș-Severin sute de elevi învață în astfel de unități

portrait of smiling schoolgirl standing in school corridor

Piaţa şcolilor private din România s-a dezvoltat puternic în ultimii 10 ani, astfel că în 2020 erau înregistrate în statisticile oficiale ale Institutului Naţional de Statistică 315 unităţi private în sistemul de învăţământ preuniversitar. Șase dintre ele se află în Caraș-Severin, niciuna însă în municipiul-reședință de județ.

În ultimul deceniu, numărul şcolilor private din sistemul de învăţământ preuniversitar aproape că s-a dublat, de la 170 în anul 2011 la 315 în 2020, ultimul an pentru care INS are date disponibile. Cel mai mare salt în numărul de şcoli private a avut loc între 2012 şi 2013, cu o creştere de 49 de unităţi în acel an. În următorii ani, creşterea a fost constantă, însă nu şi-a menţinut acelaşi ritm alert.

Cele mai multe şcoli private sunt în regiunea Bucureşti – Ilfov, 69, dintre care 55 sunt doar în Bucureşti. Pe locul al doilea în clasament este Clujul, cu 24 de astfel de unităţi de învăţământ, urmat de Constanţa, cu 20 de şcoli, şi Iaşi, cu 15, după cum arată statisticile INS.

În Caraș-Severin, în anul școlar actual figurează 6 unități de învățământ private: două grădinițe, trei școli postliceale și un liceu. Peste 500 de elevi studiază în aceste unități. Niciuna nu se regăsește însă în Reșița.

Cele 6 unități de învățământ private și numărul de preșcolari/elevi în anul școlar 2021-2022:

  • Grădinița „Sf. Ursula” Caransebeș – 40
  • Grădinița „Tinker Bell” Bocșa – 30
  • Liceul Tehnologic „Max Ausnit” Caransebeș – 38
  • Școala Postliceală „Henri Coandă” Moldova Nouă – 153
  • Școala Postliceală Sanitară „Banatul” Caransebeș – 214
  • Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Caransebeș – 93
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/