Încălzirea unităților de învățământ și pregătirea pentru începerea unui nou an școlar sunt subiecte aflate în atenția autorităților, dar și a părinților. Stadiul în care se află școlile a fost dezbătut și în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social Caraș-Severin.
Un număr mare de școli, 225, folosesc încălzirea pe lemne și au instalat centrale termice pentru a distribui uniform căldura în sălile de clasă. Dar, pentru ca aceste centrale să fie autorizate să funcţioneze, este necesară angajarea unui fochist și aici apare marea problemă, a precizat inspectorul din cadrul ISJ Caraș-Severin, Ioan Moatăr. Cum nici primăriile și nici Inspectoratul nu au voie să angajeze personal decât în anumite condiții, este greu să fie respectată legislația.
,,Avem un deficit în ceea ce privește personalul nedidactic și aș face trimitere exactă spre șoferii de pe microbuze, dar și la școlile care au încălzire centralizată pe bază de lemne, unde se impune angajarea unui fochist. Angajări nu putem face, iarna este aproape, cu unitățile de învățământ respective am încercat să găsim soluții, cu sprijinul celor de la ISUJ și de la ISCIR. Am încercat. Dar acolo unde avem asemenea centrale și nu avem om căruia să îi fie repartizate sarcinile specifice, ISCIR-ul nu dă autorizația pentru postul respectiv. Trebuie să existe măcar o sursă alternativă de energie, pentru situația în care se oprește curentul electric, pentru a nu transforma centrala respectivă într-o bombă”, a explicat reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Ioan Moatăr.
Școlile sunt avertizate că, potrivit legislației în vigoare, punerea în funcţiune a unei centrale termice într-o unitate de învăţământ fără avize de funcţionare şi autorizaţii ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţii de Ridicat) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la doi ani. Angajarea este impusă, dar nu și ușurată în unitățile de învățământ care au nevoie de acest post de fochist doar temporar, pentru lunile de iarnă. Delegarea sarcinilor de serviciu ar fi singura variantă, dar fiecare om din școală are deja destul de lucru, acoperind treaba pe care ar fi trebuit să o facă mai multi angajați, a mai spus Ioan Moatăr.
Pentru că soluții nu vin de la nivel central și pentru că administrația locală este neputincioasă în rezolvarea problemelor de personal nedidactic din școli, managerii acestor instituții sunt obligați să se descurce cum pot. Și astfel, personalul de îngrijire devine specializat în centrale termice, nu doar în mătură, mop și cârpă!
FOto: cursuricalificaregratuite.ro
ATENTIE! e PAMFLET ! resita intr-o voiosie va vota Iohaniss NEAMTUL! de ce? Va spun marea taina! Primul cet -primul contract cu primul furnizor de gaz-ce a luat teapa,cel de-al 2-lea cet 2010-al doilea furnizor care ia teapa.Cum sunt dor 2 mari furnizoride gaze cu cine va face contract de furnizare ? RAMAN scolile sa faca contracte !DACA consiliul nu a avut bani pt cet 2110-pt scoali de unde? furnizorii cer cam 25 la suta din valoarea consumului de gaz pe luna…..ACUM de unde scot banii…..-ca pt 2010 nu a avut…POATE ca ne va da o ideie … klauss..poate un director de scoala va inermedia,vreo adoptie…si asa scoala-cu conditia sa nu-si ia comisionul,acasa directorul are banii.VIVAT!!!