În urmă cu câțiva ani, un întreg perete al școlii din Târnova s-a prăbuşit din cauza deficienţelor structurii de rezistenţă a clădirii. Şcoala a fost evaluată din nou cu risc de prăbuşire ridicat, aşa că Guvernul a trimis aproape 2 milioane de lei pentru consolidare. La festivitatea de deschidere a noului an şcolar, elevii au găsit şcoala fără acoperiş.
Se lucrează intens la Şcoala din Târnova, astfel că elevii nu şi-au reluat locurile în băncile lor, ci majoritatea au fost obligaţi să se adapteze la noile clase amenajate în Dispensarul Sanitar, Căminul Cultural, iar piticii, chiar în Centrul de Informare Turistică.
„Aveam şi alternativa cursurilor în două schimburi, dimineaţa şi după-amiaza, dar părinţii au preferat să mutăm copiii în alte locaţii decât ca aceştia să vină de după-amiază la şcoală. Ne-am fi dorit ca lucrările să demareze încă din luna iunie, odată cu vacanţa copiilor, dar am fost ţinuţi în loc de avizul celor de la ISU, care a fost şi motivul modernizării şcolii. Pereţii aveau fisuri mari, gradul de pericol era ridicat, iar, după evenimentele de la Colectiv, ISU ne-a explicat clar că şcoala nu va mai primi autorizaţie, decât dacă se vor face modificări serioase, dar şi o structură de rezistenţă a clădirii. Imediat după terminarea actelor am demarat lucrările şi sperăm ca din ianuarie elevii să revină în clasele lor. Un corp din această clădire încă este folosit, la el nu se lucrează, ci se va lucra abia după ce se vor termina lucrările la corpul unde s-au început deja”, a explicat primarul Petru Fara situația penibilă .
Banii pentru lucrările de consolidare, în valoare de aproape 2 milioane de lei, provin în totalitate de la Guvernul României, Şcoala Târnova fiind singura din judeţ care, până acum, a depus un asemenea proiect, Ministerul Dezvoltării prelungind recent termenul de depunere a acestor proiecte până pe 20 septembrie.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a demarat, la sfârșitul anului trecut, un plan de acțiuni pentru finanțarea unităților de învățământ în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare. Alocările sunt realizate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de MDRAP.
Prima înștiințare către primării cu privire la posibilitatea de a depune solicitări de finanțare în acest scop a fost expediată de MDRAP în luna ianuarie, alte patru circulare fiind comunicate pe parcursul anului 2016. „Lucrările finanțate se referă la realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, respectiv: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale, unităţi de învăţământ special de stat (conform Ordinului MDRAP nr. 1851/2013 republicat privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală)”, informează Ministerul.
Şcolile pot depune proiecte pe acest program pentru unul dintre motivele de mai jos: dacă au obținut deja autorizația sanitară de funcționare; sunt în curs de obținere a autorizației sanitare de funcționare; dacă unitățile de învățământ au fost desființate; dacă gradul de deteriorare a clădirii determină ca unică soluție construirea unei noi unități de învățământ; dacă clădirile nu se află în proprietatea UAT sau dacă numărul scăzut de elevi, școlari și preșcolari a determinat comasarea unităților de învățământ.
Express de Banat prezintă, în această săptămână, câteva situații aparte din rețeaua școlară cărășeană. Localități izolate sau orașe cu pretenții care apar pe lista DSP cu nereguli în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ. Lansăm astfel o campanie de presă pe această temă, la care îi invităm să ni se alăture pe toţi aceia care vor şi pot să se implice activ pentru mai binele copiilor şi nepoţilor noştri. Dacă autorităţile – primari, consilii locale, directori de şcoli – continuă să încalce, sub diferite pretexte, prevederile articolului 32 din Constituţia României, care garantează dreptul la învăţătură, este momentul să treacă la catedră părinţii şi bunicii elevilor! Şi să-i scoată ei la tablă, prin intermediul nostru, al presei, pe cei ce calcă în picioare acest drept constituţional! În cazul în care întâlniţi astfel de cazuri anormale, așteptăm informații și imagini pe adresa de e-mail contact@expressdebanat.ro sau printr-un mesaj pe pagina de facebook Express de Banat.