Școală modernă, după 30 de ani! Comuna Berliște, un exemplu la capitolul investițiilor în educație!

Elevii din comuna cărășeană Berliște au motive de bucurie odată cu începerea noului an școlar.

Școala Gimnazială din Berliște se pregătește să-și redeschidă porțile pentru elevii din comunitate. Față de anii trecuți, dincolo de forțele proaspete cu care vor păși copiii în anul școlar 2019-2020, după vacanța binemeritată, instituția de învățământ le va oferi la rându-i motive să-și păstreze aceste forțe, întrucât aceasta a trecut printr-un proces de reabilitare și de modernizare, lucru de care nu a mai avut parte în ultimii 30 de ani.

Deși anevoioasă traiectoria reabilitării și a modernizării școlilor din comuna Berliște (Școala Gimnazială Berliște, Școala Primară și Grădinița de la Milcoveni, Școala Primară din Iam), primarul Nicolae Orăvicean spune că aceste proiecte au fost depuse în timpul Guvernării Cioloș, nicidecum în guvernarea PSD, lipsa de seriozitate a social-democraților fiind motivul pentru care 9 proiecte ale comunității pe care o conduce nu au mai intrat în grafic pentru a putea fi finanțate.

Totul va funcționa perfect chiar din prima zi de școală, dă asigurări primarul: „Școala din Berliște a suportat cea mai profundă modernizare și reabilitare din ultimii 30 de ani: sălile de clasă au o altă înfățișare, curtea e reabilitată, pardoseala, grupurile sanitare, instalațiile electrice, tavanele, absolut totul”.

În privința fondurilor alocate pentru reabilitarea și pentru modernizarea școlilor în comuna cărășeană, edilul Orăvicean afirmă că sumele sunt de râsul-plânsul, fiecare unitate beneficiind de 100.000 de euro, sumă care nu acoperă toate cheltuielile, motiv pentru care șeful administrației publice locale a inițiat un proiect de hotărâre, consilierii locali fiind de acord să sprijine lucrările cu suma de 10.000-15.000 de euro din bugetul local.

Centrul pentru educație permanentă – o șansă în plus pentru dezvoltarea tinerilor

Primăria Berliște, în parteneriat cu o fundație specializată pe segmentul de educație a Bardeau Holding (operator economic care-și desfășoară activitatea pe raza comunei), a reușit să renoveze și să doteze centrul pentru educație permanentă aflat în incinta Școlii Gimnaziale din Berliște, totul pentru a le oferi tinerilor posibilități vaste de dezvoltare: „Am considerat că dacă noi, în calitate de administrație publică locală, am făcut totul pentru acest investitor, oferindu-i condiții și el la rândul lui ar trebui să întoarcă ceva comunității.”, a punctat edilul.

Pe tot parcursul anului școlar centrul pentru educație permanentă va funcționa pe modelul afterschool, aici desfășurându-și activitatea voluntari din mai multe domenii: învățământ, sănătate, psihologie, biserică: „Principalul scop aici se axează pe sprijinirea copiilor în pregătirea școlară, aceștia desfășurând activități de dezvoltare personală, de comportament etc. De asemenea, aceștia vor avea parte și de consiliere psihologică, acolo unde se identifică probleme în relația copil-părinte. În aceste condiții, elevii vor putea merge acasă cu toate temele făcute și cu ceva în plus.”, a concluzionat Nicolae Orăvicean pentru expressdebanat.ro.