Școala duală atrage tot mai multe firme! Tinerii din Caraș-Severin, așteptați cu brațele deschise de zeci de agenți economici

Învățământul profesional în sistem dual merge mai departe la Reșița. Pregătirile sunt în toi, așa că săptămâna aceasta s-au semnat contractele cu agenții economici interesați să-și formeze viitorii angajați. Al treilea an de școală duală aduce cu sine firme noi, dar și o listă actualizată de specializări.

Primăria Reșița, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și agenții economici pregătesc startul celui de-al treilea an de învățământ profesional în sistem dual. Firmele par să înțeleagă tot mai bine utilitatea acestui program, având în vedere că numărul lor a crescut atât în zona de producție (8 agenți economici noi), cât și în cea de servicii (10 agenți economici noi), cele două ramuri majore pe care se axează specializările școlii duale.

În anul școlar 2019-2020, elevii de clasa a VIII-a vor avea la dispoziție 171 de locuri puse la bătaie de cele 31 de firme cu care săptămâna aceasta s-au semnat contractele.

„Aducem locuri în plus, calificări noi, agenți comerciali noi și lucrul acesta ne bucură, înseamnă că există necesitate pe piața muncii de forță de muncă, de oameni calificați și că treburile merg bine, de aceea au și optat să intre în sistem. Avem două ramuri: o ramură de producție, care se va desfășura la Colegiul Tehnic Reșița și o ramură de servicii, la Colegiul Economic al Banatului Montan. Oferta Primăriei Reșița este și ea generoasă. Pe lângă cazare și masă gratuite, tinerii vor primi 400 de lei lunar: 200 de lei din partea firmelor la care vor activa și 200 de lei din partea Statului, așa cum este prevăzut în învățământul profesional și cel tradițional. Plusul este că, pe lângă toate aceste avantaje reale, elevii fac practică la firmă, adică firma este direct interesată să-și formeze forță de muncă calificată și bine pregătită. Așteptăm ca, dacă oferta este așa de generoasă, să vină copiii către noi”, a declarat Luci Peia, consilier local și unul dintre responsabilii administrației reșițene cu organizarea școlii duale.

La Colegiul Tehnic Reșița sunt disponibile 98 de locuri, pentru următoarele calificări: lăcătuș, sudor, operator CNC și tâmplar universal. La capitolul producție există și o calificare nouă: cea de mecanici auto, cu 5 service-uri auto, bucuroase să formeze specialiști.

În domeniul serviciilor există 73 de locuri. Nu lipsesc specializările clasice: bucătar, ospătar, lucrător comercial.

„Sunt bucuros că suntem în al treilea an, că avem solicitări, 171 de locuri solicitate. Sunt tot peste numărul de elevi pe care am reușit să-i furnizăm, câte 130 în fiecare din primii 2 ani. Acest lucru va pune presiune în continuare pe cadrele didactice și i-am rugat să mi se alăture în acest demers, iar în lunile martie-aprilie-mai să mergem în județ și să încercăm să prezentăm oferta educațională din oraș. Este una generoasă și eu sunt convins că, în foarte multe familii necăjite din zona rurală a județului Caraș-Severin, dacă oamenii află că Reșița oferă 3 mese gratuite pe zi, cazare gratuită și copilul mai câștigă și 400 de lei/lună în această școală, foarte mulți părinți vor decide să-și trimită copiii la oraș, așa cum făceau prin anii ‘70-‘80”, a declarat primarul Ioan Popa.

Edilul-șef al Reșiței consideră că școala duală poate reprezenta o metodă optimă de repopulare a orașului, având în vedere că, în ultimul sfert de secol, mare parte din populația activă s-a reorientat, după ce fabricile de renume din Reșița și-au închis porțile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/