SCM Timișoara a răspuns în sfârșit oficial după procesul pierdut în Elveția. Ironii de 2 lei, datorii de 150.000 de euro!

La mai mult de o săptămână de când toată presa a publicat că secția de baschet a SCM Timișoara a pierdut procesul la Tribunalul Federal Elvețian pentru a anula decizia BAT, cum că clubul trebuie să plătească salariile neachitate de acum trei sezoane, conducerea a dat o reacție oficială. Comunicatul de presă conține inclusiv ironii la adresa justiției elvețiene și nu punctează o realitate simplă: SCM Timișoara a preluat în timpul campionatului locul din prima ligă a BC Timișoara, ONG intrat între timp în faliment, iar „pasivele” au fost lăsate deoparte.

În 2015, vechea asociație a rămas fără finanțare de la autorități după o decizie a Curții de Conturi care stipula că autorităţile locale și județene au dat bani la patru ONG-uri sportive fără documente justificative. Pentru august-septembrie 2015, aproape toată echipa a rămas neplătită. Patru jucători și-au căutat dreptate la Tribunalul Arbitral Baschetbalistic (BAT), sub jurisdicția FIBA. Este vorba de Nikolov Hristo, Shiloh Kyle, Milosevic Nenad şi Derrick Low. Cei patru au câștigat procesul, iar BAT a decis că SCM Timișoara, structură înființată în toamna lui 2015, este responsabilă, deoarece a preluat locul echipei, dar și pentru că e o structură a Primăriei Municipiului Timișoara, instituție ce era membru fondator la vechiul ONG.

Instanța nu le-a dat dreptate. Deci… se trece la ironii

Clubul a contestat decizia la Tribunalul Federal Elvețian. În comunicatul de presă, clubul face o greașeală destul de caraghioasă pentru un om cu o minimă cultură juridică (clubul are jurist angajat), și numește instanța greșit „Tribunalul Suprem Elvețian”, despre care își permite să facă ironii: „Tribunalul Suprem Elveţian afirmă că «nu s-au furnizat documente justificative direct consultabile» şi că «nu ar aparţine curţii de casaţie de a efectua cercetări în înscrisurile trimise «în vrac» de către apelant sau aflate în dosarul trimis de către tribunalul arbitral pentru a verifica dacă cele menţionate de către apelant sunt exacte». Altfel spus, Onoraţii magistraţi ai Curţii Supreme Elveţiene au consemnat, cu propriile cuvinte, că nu au avut nici răbdarea, nici atenţia necesară să analizeze documentele aflate la dosarul cauzei, fie depuse de către SCM Timişoara sau trimise de către BAT”, se arată în comunicatul SCM Timișoara.

Tribunalul Timiș judecă problema

Decizile BAT pot fi puse în aplicare pe teritoriul României dacă Tribunalul Timiș va considera astfel la termenul din 4 decembrie. Clubul este optimist și speră ca instanța românească să treacă cu vederea că SCM Timișoara a preluat bine mersi locul de prima ligă, dar că este altă structură și, deci, se poate spăla pe mâini de datoriile entității BC Timișoara. „SCM Timişoara este o instituţie publică, supusă respectării rigorilor şi exigenţelor aferente oricărei instituţii publice și nevoită, conform dispozițiilor legale, să își apere argumentele pe toate căile legal posibile. SCM Timişoara va respecta în mod integral hotărârile instanţelor române în materie, considerând că în această privinţă, ultimul cuvânt îl vor avea instanţele chemate să se pronunţe asupra conformităţii cu dreptul intern român a hotărârilor emise până în prezent contra SCM Timişoara”, se arată în comunicatul de presă.

Din punct de vedere sportiv, FIBA a dat deja interdicție de transferuri clubului. Așadar, pentru instanța sportivă, este clar, SCM Timișoara e continuatoarea de drept a BC Timișoara. De altfel, clubul și avea în Sala „Constantin Jude” panouri și se lăuda că de 30 de ani echipa de baschet masculin e în prima ligă. Datoria către cei patru jucători e de 90.000 de euro efectivi, dar a ajuns la 150.000 de euro cu penalizări. În vara viitoare, clubul poate fi penalizat inclusiv de Federația Română de Baschet cu retrogradarea în grupa valorică C.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/