Schimbările climatice din Amazon sunt studiate de un caransebeșean

Incendiile din vara anului trecut din bazinul Amazonului, i-a făcut pe doi români să organizeze o expediție în Amazon la începutul lunii martie, din fonduri proprii.

Expediția științifică a celor doi urmărește efectuarea unor observații și colectarea de date referitoare la evoluția morfodinamică a câtorva afluenți ai Amazonului, în raport cu așezările.

Echipa este formată din caransebeșeanul Sorin Petrescu, proferor de istorie la Liceul Tehnologic Decebal, corp B, din municipiul de pe Timiș și Sebeș și  doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Geografie, din cadrul Facultății de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj și Attila Kis, geograf. Cei doi vor porni, în 1 martie, într-o expediție pe Amazon, în Peru.

Expediția începe în bazinul superior al Amazonului, în Peru, în localitatea Iquitos și va dura aproximativ șase zile. Se vor deplasa pe doi afluenți ai Amazonului: Nanay și Itaya.

Orașul Iquitos a fost puternic afectat de inundațiile cauzate de ploile specifice pădurilor ecuatoriale atât în 2012 cât și în 2016. Vom vor urmări efectele acestor inundații care încă se pot observa, dar și gradul de conștientizare al localnicilor. Expediția are două părți: studiu pe raportul dintre așezări și partea de geomorfologie fluvială, respectiv morfodinamica afluenților Amazonului”, precizează Sorin Petrescu.

Rezultatele vor fi publicate în reviste științifice.