Pentru că tehnologia este în continuă dezvoltare, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa le-a pregătit studenților un curs IT, alături de studenți din Finlanda și Franța.
Săptămâna aceasta se desfășoară ultima etapă a proiectului european „Continuing Centres for ECDL”, programul Grundtvig, ce le conferă cursanților Permisul European de Conducere a Calculatorului. În această parte finală, cursanții finlandezi și francezi au venit la Reșița pentru cursuri în Microsoft Office și Microsoft Power Point.
„Este vorba despre ultima sesiune de pregătire în cadrul unui proiect de parteneriate pentru învățare. Cei trei parteneri din cele trei țări au selectat 12 persoane, șase în primul an de cursuri și alte șase persoane în cel de-al doilea an. În fiecare locație, în Finlanda, Franța și acum la noi, în Reșița, s-au ținut diferite cursuri în limba engleză, iar la final, după examen, vor primi diplome. Cursanții s-au înscris în urma unor anunțuri pe site-urile acestor universități partenere, o condiție fiind cunoștințe de limba engleză de nivel minim mediu”, a declarat asistent universitar Monica Roșu, coordonatorul proiectului.
Pe lângă cursuri, studenții străini sunt foarte curioși să cunoască lucruri despre cultura și obiectivele din această zonă. „Sunt foarte bucuroasă să văd România și, deși scopul principal este să ne pregătim pentru calculator, cred că vom învăța cu toții multe și despre cultura românească, despre mentalitatea de aici și multe lucruri despre zona aceasta”, a explicat Virve Antinoja de la Universitatea Centria din Finlanda. Tocmai de aceea, săptămâna petrecută în România este presărată cu vizite în toate punctele frumoase și importante din județ. Studenţii vor fi cazați la tabăra universității de la Coronini, vor face o plimbare cu barca pe Dunăre, lângă Baba Caia, și vor sta câteva zile la Băile Herculane.
Virve Antinoja, studenta din Finlanda
În cadrul acestui proiect IT , Universitatea „Eftimie Murgu” este în parteneriat cu Universitatea Centria din Finlanda, iar coordonator este IUT Bethune. Proiectul are ca obiectiv obținerea Certificatului ECDL și a fost demarat în august 2011. „Acum doi ani, când am început programul, eram la zi cu tot ce însemna computer și laptop. Astăzi vorbim de tablete, smartphone-uri și altele, așadar, cred că noi toți trebuie să ne perfecționăm și să fim la curent cu tot ce înseamnă IT”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, prorector pentru relația cu studenții și parteneriate.