Elevii de liceu nu mai vor la BAC!

Fie din cauza situației exigente din ultimii ani de la Bacalaureat, fie din cauză că elevii consideră inutilă diploma de la finalul liceului, un procent îngrijorător de mare a hotărât anul acesta să nu se mai înscrie la probele din cadrul examenului.

Peste 40 la sută dintre elevii de an terminal din promoția curentă au refuzat să participe la examenul de bacalaureat, printre motive fiind corigența, situația școlară neîncheiată, amânată sau abandonul școlar. Printre motivele elevilor se numără și faptul că vor merge mai departe pe domenii în care diploma de bacalaureat nu este obligatorie. „Un număr de 1388 de elevi din promoția curentă nu s-au mai înscris la bacalaureat, dat fiind faptul că mulți dintre aceștia și-au obținut certificatul de competență profesională pe diferite calificări sau domenii de pregătire profesională, care permite inserția absolvenților de învățământ professional și tehnic pe piața muncii fără diplomă de bacalaureat. Mai sunt și cei care vor să se înscrie în învățământul postliceal și de maiștri, unde, de asemenea, accesul se poate face și fără această diplomă”, a explicat Ion Chiosa, vicepreședintele Comisiei Județene de Bacalaureat Caraș-Severin.

Situația nu stă deloc bine nici pentru elevii din promoțiile anterioare, ce nu au reușit să promoveze până acum examenul de bacalaureat. Aici, aproape 80 la sută dintre elevi au refuzat să participe anul acesta la examene, înscriși fiind doar 542 de elevi.

Primă săptămână de Bacalaureat a început astăzi, cu proba de competențe lingvistice de comunicare orală în  limba română, la care au participat 2030 de elevi. Astfel, aceștia sunt examinați, pentru probele de competențe, de profesorii de la clasă. În urma acestor probe, elevii vor obține calificative după nivelul de cunoștințe. În cursul zilei de mâine, examenul de bacalaureat continuă cu proba de competențe lingvistice în limba maternă.  Anul acesta la bacalaureat s-au înscris aproape 2600 de elevi, cu 700 elevi mai puțin decât anul trecut, când înscriși au fost în jur de 3300 de elevi.