Schimb de experiență româno-francez

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Un grup de 16 tineri din localităţile: Caransebeş, Constantin Daicoviciu, Băuţar şi Sacu se află de la sfârşitul săptămânii trecute într-o tabără-stagiu în Franţa. Acest lucru este posibil la invitaţia Asociaţiei Cooperare şi Solidaritate Internaţională din Montrevel-en-Bresse. Tinerii stau în Franța până pe data de 22 iulie.

Dacă tot au parte de o vacanță inedită, din care au multe de învățat, elevii români îi și răsplătesc pe francezi, care se dovedesc a fi gazde de excepție. Cărășenii s-au pregătit să susțină un spectacol cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei la care vor participa oficiali francezi, reprezentanți ai Ambasadei României la Paris, precum și consulul general al României la Lyon.

O vizită similară celei din acest an a mai fost făcută şi în 2010, atunci când alţi 10 tineri au fost găzduiți la familii franceze, pe parcursul stagiului fiindu-le pregătit un program de activităţi ce le-a permis să cunoască obiceiurile, cultura şi sistemul de învăţământ al gazdelor. În anul imediat următor, 12 tineri din Franţa au întors vizita tinerilor români fiind găzduiţi la familiile elevilor timp de 2 săptămâni.

promovare banner maxagro

„Colaborarea româno-franceză a fost demarată în 2010 când a fost implementat proiectul „Limbă şi civilizaţie franceză”, partenerii fiind : Asociaţia Cooperare şi Solidaritate Internaţională din Montrevel-en-Bresse (Franţa), Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Consiliile Locale Caransebeș, Constantin Daicoviciu şi Sacu. Scopul proiectului este promovarea limbii și civilizației franceze în rândul elevilor prin permanentizarea schimburilor lingvistice dintre elevi, iniţiator fiind profesorul Petru Băloni”, a spus Camelia Șușco, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Caraș-Severin.

publicitate tmc 640