Scenariu de filme mafiote în cazul „Elodia doi”. Vezi pe ce piste a mers instanța în cazul dispariției lui Abel Apostol!

Cazul dispariției lui Abel Apostol a intrigat o țară întreagă. Copie fidelă a cazului devenit deja celebru al Elodiei, crima de la Arad a dat mari bătăi de cap instanței de judecată. Chiar dacă afaceristul Adrian Buleu a fost mereu principalul suspect, oamenii legii au luat în calcul și alte variante la fel de plauzibile.

Soarta arădeanului Abel Apostol a fost o adevărată nebuloasă, asta după ce, la fiecare prezentare în fața instanței, dosarul mai primea câteva elemente de noutate. Astfel, instanța de judecată a luat în calcul trei ipoteze, în funcție de detaliile expuse atât de aparătorii inculpatului, cât și de cei ai familiei Apostol.

„Aceste trei ipoteze sunt reprezentate de posibilitatea dispariției victimei de la domiciliu și locul de muncă, aceasta aflându-se însă în continuare în viață, apoi de posibilitatea uciderii sale de către un grup de cetățeni ai unui stat din fostul spațiu sovietic sau de posibilitatea uciderii sale de către inculpat”, după cum este explicat în motivarea instanței de judecată.

Ipoteza conform căreia Abel Apostol s-ar afla încă în viață a fost alimentată mai ales de apărătorii inculpatului, de nedescoperirea cadavrului victimei și de absența unor dovezi directe privind moartea acestuia. Cu toate acestea, instanța de judecată „a stabilit în mod indubitabil că persoana respectivă nu este una dispărută, ci una decedată. S-a statuat așadar în mod definitiv faptul că Abel Apostol a încetat din viață la data de 01.05.2013 pe raza municipiului Arad, el nemaiputând fi socotit a fi în viață”.

După ce varianta în care crima lui Abel ar fi fost o înscenare, iar victima ar fi încă în viață a fost anulată, o altă ipoteză a ieșit la lumină. O serie de probe administrative aduse de apărătorii inculpatului au îndreptat atenția instanței asupra posibilității uciderii lui Abel Apostol de către un grup de cetățeni proveniți fie din Republica Moldova, fie din Ucraina sau Rusia, cel mai adesea făcându-se referire la un individ pe nume Nicolai.

Chiar inculpatul Adrian Buleu a declarat de mai multe ori că nepoții lui Abel Apostol ar fi avut relații cu acei cetățeni, fiind chiar amenințați de aceștia. „Adrian Buleu a afirmat că l-a văzut de la distanță pe Abel Apostol purtând discuții cu un anume Nicolai, într-un context anterior victima lăsându-l să înțeleagă că era presat de anumite persoane să le remită o sumă de bani consistentă”, după cum este menționat în motivarea instanței.

Mai mult decât atât, din spusele lui Adrian Buleu, se pare că acei indivizi l-ar fi presat chiar să își incendieze mașina.

Cu toate aceste ipoteze aduse în discuție, instanța de judecată nu a trecut cu vederea de probele care îl incriminează direct pe Adrian Buleu. Chiar dacă l-au condamnat, oamenii legii au ajuns la concluzia că fapta comisă de acesta nu a fost premeditată.

„Fapta pentru care a fost trimis în judecată inculpatul nu poate întruni trăsăturile constitutive ale infracțiunii de omor calificat, ci doar pe cele ale infracțiunii de omor simplu. Nu a fost conturat niciun act de premeditare, nu poate fi reținut niciun interes material în cauză”, după cum a explicat instanța de judecată.